W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Vanille

Vanilla planifolia.

De enige specerij die de orchidee�nfamilie oplevert is de vanille. De plant klimt met haar luchtwortels tot in de kronen van hoge bomen. De grote, lichtgroene bloemen openen zich slechts ��n enkele dag en de bevruchting geschiedt door een uitsluitend in Mexico voorkomende insectensoort. Om die reden had Mexico driehonderd jaar lang, tot aan de negentiende eeuw, het exportmonopolie voor vanille. Tegenwoordig wordt de vanille ook buiten Mexico geteeld, vooral op Madagaskar, waar de plant echter kunstmatig moet worden bevrucht. Vanille wordt door stekken vermeerderd en klimt meestal via latwerk omhoog. In het derde jaar draagt de vanille vruchten, peulen die tussen de zestien en dertig cm lang zijn en de vanillestokjes opleveren. De peulen worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn, om te voorkomen dat ze open springen. Eerst worden ze met kokend water overgoten en dan volgt er een langdurig fermentatie- en droogproces. Tijdens deze bewerking worden de peulen donker en krijgen ze hun karakteristieke aroma. Hoogwaardige vanille is buigzaam en op het oppervlak ervan zijn de kristallen van het geurige vanilline duidelijk zichtbaar. Omdat vanille zeer snel andere geuren aanneemt, moet het altijd in luchtdicht afgesloten verpakking worden bewaard. Met de behandelde vruchtpeulen van de plant van de vanille-orchidee worden uitsluitend zoete spijzen gearomatiseerd zoals puddingen, cr�mes, chocolade, pannekoeken, gebak, compotes, melk- en kwarkgerechten, taartvullingen, consumptie-ijs en dergelijke. Tegenwoordig wordt vanille veelal door synthetische vanilline vervangen, maar de aroma van de echte vanille wint het op alle fronten. Het natuurlijke evenwicht van vanille en kleinere hoeveelheden van andere in de vanillepeul besloten aromatische stoffen, levert pas het karakteristieke aroma op. Naast de hierboven beschreven echte vanille komt vooral in de tropische gebieden van Amerika, en vooral op Tahiti, de pomponvanille voor. De vruchten van deze vanillesoort en van andere vanillesoorten heten vanillons. Het aroma van deze vruchten is door bijmengingen minder waardevol dan dat van de echte vanillestokjes. Vanillons worden vooral in de parfumindustrie gebruikt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google