W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Venkel

Foeniculum vulgare.

Venkel is een tweejarig wortelgewas waar de ��n tot twee meter hoge, gladde, ronde, blauwachtige, fijngestreepte en knoestige stengel uit opschiet. De bladeren zijn blauwachtig groen en de blaadjes flinterdun. De grote bloemschermen zijn goudgeel, zonder kelkbladeren. De ietwat platte vruchten zijn geribbeld. De bloeitijd duurt van juli tot oktober en in de periode september/eind oktober rijpen de zaadjes. In het eerste jaar wordt de venkel dun op een zaaibed uitgezaaid en met aarde afgedekt. In de herfst wordt de plant afgesneden en in het voorjaar met veertig cm tussenruimte op haar definitieve plaats uitgeplant. De rijping van de vruchten is geen gelijkmatig proces en op een enkele plant kunnen zij zich in verschillende ontwikkelingsstadia bevinden. Geoogst worden uitsluitend de rijpe, bruine delen van de plant. Het oogstgoed wordt behoedzaam gedroogd omdat de vruchten gemakkelijk uit  de bloemschermen loslaten. De temperatuur mag bij het drogen niet hoger dan 35 graden C. zijn. Venkel wordt in Frankrijk, Duitsland, Itali�, Polen en Roemeni� verbouwd, maar eveneens in Rusland, China, Japan en in Noord- en Zuid-Amerika. In geen enkele kruidentuin mag venkel ontbreken. De blaadjes van de venkel kunnen in salades en vullingen worden gebruikt en kunnen vissoepen en vissauzen op smaak brengen. De finocchio, een bijzonder soort venkel met verdikte knol, wordt in Itali� en ook in Duitsland gebruikt. De vruchten worden, net als anijs, gebruikt om brood te kruiden, om er gebak mee te bestrooien en bij het inleggen van augurken en groenten; venkel doet het goed bij groentengerechten. De Italianen bestrooien er graag hun gegrilleerd vlees mee. Venkelthee is als huismiddeltje bekend tegen maagpijn en winderigheid. Gemengd met honing wordt venkelolie industrieel tot hoestbonbons verwerkt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google