WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Verschillende soorten buideldieren

Waar we in andere planten- en dierengemeenschappen zoogdieren met een placenta aantreffen, vinden we in Australi� op die plaats buideldieren. Daaronder zijn planteneters, insecteneters, alleseters en vleeseters, buideldieren die heel hard kunnen lopen, die kunnen springen en holen graven. Er zijn er ook die in het water leven.
Doordat sommige buideldieren zich hebben aangepast aan een vergelijkbare omgeving en hetzelfde soort voedsel tot zich nemen als bepaalde zoogdieren met een placenta, zijn ze daarop gaan lijken. Het spreekt vanzelf, dat er niet voor al die bijna vierduizend verschillende soorten zoogdieren met een placenta vergelijkbare buideldieren zijn te vinden, want daarvan zijn er tenslotte maar 248 soorten.
Opvallend is, dat er geen buidelvleermuizen, geen buidelzeehonden en geen buidelwalvissen zijn. Heel dicht bij elkaar staan bepaalde boom-buideldieren, die zweven met de hulp van uitgestrekte vliegmembranen, en de vliegende eekhoorns.
Zes van de acht bestaande families buideldieren leven in Australi�. De buidelwolven, de buidelmuizen en de buidelmarters horen tot de familie van de roofbuideldieren. Ze vervullen de rol van de elders voorkomende vleesetende wezels, marters, wilde katten en wolven. De buidelmiereneter behoort ook tot deze familie. Hij heeft net zulke sterke klauwen en net zo'n lange kleverige tong als de gewone miereneter.
Buidelmollen komen veel voor, maar laten zich zelden zien. Ze zijn nauw verwant aan de roofbuideldieren en er zijn twee soorten van, die een aparte familie vormen. Net als de mollen uit Eurazi� hebben ze heel kleine oogjes en goed ontwikkelde voorpoten. Al met al komen ze van alle buideldieren het meest overeen met de vergelijkbare soorten met een placenta. De buideldassen, die voorkomen in Australi�, Tasmani� en Nieuw-Guinea, zijn vleesetende dieren, die op spitsmuizen lijken.
De leden van de familie van de klimbuideldieren leven allemaal in bomen. Evenals de in bomen levende zoogdieren met een placenta hebben deze buideldieren een grijpstaart. De suikereekhoorn lijkt sterk op een eekhoorn en de vijftien cm lange rederstaartbuidelmuis ziet eruit als een muis.
Dan zijn er nog de bekende koala, die op een beertje lijkt en de koeskoes (zie foto). Wat zijn bewegingen betreft lijkt de grootste van de klimbuideldieren erg op de plompe lori. Hij besluipt kleine slapende vogels en hagedissen, maar doet toch hoofdzakelijk zijn maal met forse hoeveelheden bladeren en vruchten.
Wombatten en breedkopwombatten vormen samen de familie van de wombatachtigen. De wombatten van tegenwoordig worden niet langer dan zo'n 1,20 meter, maar hun voorouders hadden de afmetingen van een nijlpaard.
Doordat hij veelal onder de grond vertoeft en zich voornamelijk voedt met planten, is het uiterlijk van de wombat veel overeenkomsten gaan vertonen met dat van de das - ook wat de structuur van zijn gebit betreft. De beitelvormige tanden in boven- en onderkaak groeien voortdurend aan en moeten door knagen op maat worden gehouden.
Wombatten mogen er dan op de grond nogal onhandig uitzien, ze kunnen heel goed in bomen klimmen. Springen doen ze trouwens ook uitstekend : springen van zo'n meter of zes zijn geen uitzondering.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer