W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Plant - algemeen

Viooltje

Het viooltje is een kruid dat in geheel Europa voorkomt en zich kenmerkt door de enkelvoudige blaadjes en de symmetrische bloemen, die door vorm en kleur van de bloem soms aan een buitengewoon opgewekt gezicht doen denken.
De meeste viooltjes (Violaceae) behoren tot de lage vaste planten: ze leven ��n of twee jaar en zijn vaak verkregen uit zaad. Tot de echte overblijvers onder de tuinviolen behoren het maarts viooltje (Viola odorata) en het moerasviooltje (Viola palustris). Het maarts viooltje bloeit helderblauw in het prille voorjaar en houdt van een vochtige omgeving. Pollen van dit viooltje zijn geschikt als afsluiting van borders of als onderbeplanting van bomen of heesters.
In de nog kale ligusterheg in de lente kunnen een paar woekerende viooltjes een kleurig accent geven. Het moerasviooltje heeft een rond, lichtgroen blad en bloeit van maart tot mei met diep paarsblauwe bloemen en een groot wit hart. Moerasviooltjes ruiken heerlijk en groeien en bloeien prachtig in een zompig schaduwhoekje bij de vijver. Zowel het maarts viooltje als het moerasviooltje behoren tot de Nederlandse flora en komen nog veel voor op vochtige, beschaduwde plaatsen in bos en uiterwaard. Bij de meeste tuincentra zijn beide soorten in vele variaties verkrijgbaar.
Inmiddels zijn de winterbloeiende viooltjes volop verkrijgbaar bij de tuincentra. Heel grappig staan de violen tussen de langzaam verpieterende keukenkruiden , waar ze - zolang het niet vriest - de blaadjes theatraal als geheven armpjes omhoog steken. Nat en guur weer doet ze geen goed; lichte vorst verdragen ze echter prima. Ook in een bak dicht bij het huis voldoen ze uitstekend. Een gaatje in de bodem van de bak voorkomt dat overtollig water zich ophoopt zodat de wortels van de violen onder water komen te staan. Winterviolen zijn ideale seizoenplanten: na de bloei in het voorjaar is er nog volop tijd de uitgebloeide planten te verwijderen en zomerbloeiers te planten.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer