WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dier - algemeen

Vlakten van de Ganges en Brahmaputra

In tegenstelling tot de uitgedroogde vlakte van de Indus, zijn de gebieden rond de rivieren de Ganges en Brahmaputra uitzonderlijk nat. Assam, de staat die in het oosten aan dit gebied grenst, is ťťn van de natste landen ter wereld. In de jaarlijkse regentijd wordt de streek gegeseld door de moesson-regens : de jaarlijkse regenval is er gemiddeld 1200 cm. Daarbij komen elke zomer enorme watermassa's die afkomstig zijn van gesmolten sneeuw van de Himalaya. De bodemgesteldheid loopt er uiteen van de met grassen begroeide heuvels van noordelijk Bengalen tot de vlakten, afwisselend moeras en woud, in en rond Assam. Dit gebied is bijzonder rijk aan prachtig bloeiende planten, waaronder - naast rhododendrons, azalea's en wilde rozen - een enorme rijkdom aan orchideeŽn, waaronder het alom bekende Venusschoentje.
Dit hele gebied is bijzonder rijk aan verschillende herten, waarvan enkele soorten ook voorkomen in de voorgebergten van de Himalaya. Het ernstig bedreigde barasingahert of moerashert kan hier nog worden aangetroffen. Barasinga betekent 'twaalf punten'. Deze naam doet zijn geweldige gewei in feite nog te weinig eer aan, want meestal heeft dat veertien tot zestien en soms wel twintig einden. Mogelijk leven er momenteel nog enkele duizenden barasingaherten in de moerassen en op de open bosgronden. Veel van het wild in de streek wordt steeds zeldzamer. Zo is er een andere soort, het Manipoer-lierhert, al bijna uitgestorven, niettegenstaande het feit dat het dier al sinds 1891 beschermd is. Dit hert heeft bijzonder lange, gespleten hoeven, die hem van pas komen in zijn drassige en met een dichte onderlaag begroeide woongebied. In een bepaald klein gebied bij het Logtak-meer zijn er nu nog misschien 20 tot 25 stuks.
In aanzienlijk grotere aantallen leeft er het zwijnshert, met een gedrongen lichaamsbouw en korte poten. Hij is een nauwe verwant van het axishert, maar hij leeft alleen. Een zeldzaam zoogdier uit dit gebied is nog het dwergzwijn, een wild varkentje met de grootte van een haas. Volgens enkele betrouwbare bronnen zou hij nu al uitgestorven zijn.
In de vogelwereld staan de zaken er over het algemeen wat gunstiger voor. In het oriŽntale gebied komen nog vele soorten voor, zoals onder andere frankolijnen en patrijzen met sporen aan de voeten, die geliefd jachtwild vormen. Verder zwarte drongo's of koningskraaien, forse insecteneters die hun nest zo fel verdedigen tegen grotere roofvogels, dat andere vogels dikwijls bij hen in de buurt nestelen. Dan zijn er de menievogeltjes, kleine in grote zwermen levende insecteneters, meest met fel rode kleuren, en de buulbuuls (zie foto : een zwartkop-buulbuul). De gewone buulbuul of roodoorbuulbuul is een levendige, algemeen voorkomende vogel in steden en parken. In de moerasgebieden leven verschillende reigers en de reusachtige saruskraanvogel. Verder ziet men er de Indische maraboe, een grote ooievaar met een kale rossige kop en nek en een grote hangende keelzak, die van aas leeft. De rivieren worden nog druk bevolkt door grijze pelikanen en allerlei talingen.
In het water van de rivieren leven twee grote en unieke waterdieren. De ene is de Ganges-dolfijn, een zoogdier. De andere is de gaviaal, die behoort tot de krokodilachtigen en dus een reptiel is. Hoewel ze dus in dat opzicht volkomen van elkaar verschillen, hebben ze zich aangepast aan dezelfde levensomstandigheden en hetzelfde voedsel, voornamelijk zoetwater-kreeftachtigen en meervallen. Beide hebben ze zeer lange en smalle kaken, geschikt om er de modderige rivierbodem mee af te wroeten, en een lange rij zeer scherpe tanden, geschikt op er vissen mee te pakken. De Ganges-dolfijn, die drie meter lang kan worden, is bijna blind, maar zijn scherpe reuk- en tastzin zijn in het troebele water veel meer waard dan een goed ontwikkeld gezichtsvermogen. Hij oriŽnteert zich - en vindt zijn prooi - met de hulp van geluidsecho's.
De gaviaal kan meer dan zes meter lang worden. Hij vangt vissen met een snelle, zijdelingse beweging van zijn smalle kaken. Hij wordt gedood om zijn huid, die verwerkt wordt tot artikelen als handtassen en schoenen, een lot dat hij deelt met de andere krokodillen-soorten.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer