WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

Vlekdolfijn

Beide soorten van de vlekdolfijn behoren tot de Cetacea-orde, waartoe ook walvissen en potvissen behoren. Familie : Delphinidae - geslacht : Stenella en soort : S.attenuata; S. frontalis.
Deze speelse zoogdieren met hun gestroomlijnde lichamen en indrukwekkende kracht zwemmen graag rond in warme oceaanwateren. Dolfijnen zijn superieure zwemmers, heel intelligent en vriendelijk. Door deze combinatie zijn beide soorten van de vlekdolfijn goed uitgerust om doeltreffend te kunnen jagen in groepen en elkaar te verdedigen.
Vlekdolfijnen schieten met snelheden van tot 28 km per uur door het water en zijn sterke en behendige zwemmers. Net zoals veel andere soorten zijn deze dolfijnen heel speels : ze dansen, maken salto's voorover en springen ver boven het water uit. Vlekdolfijnen zwemmen vaak in scholen van vijftig tot duizend individuen, en al deze scholen zijn weer onderverdeeld in groepen van twintig tot vijftig leden. Dolfijnen die dicht bij de kust leven, vormen vaak kleinere scholen dan de soorten die verder in de zee vertoeven. Ze communiceren door middel van allerlei fluit-, tjirp-, krijs-, klik- en blafgeluiden. Hiermee verspreiden ze informatie over voedselvindplaatsen en mogelijk gevaar. Elke dolfijn heeft zijn eigen fluittoon, waaraan hij meteen wordt herkend door andere dolfijnen van de school.
Het dieet van de vlekdolfijn bestaat voornamelijk uit inktvis en kleine vissen, zoals makreel en vliegende vis. Ze lokaliseren en pakken hun prooi bij het wateroppervlak door echolokatie. Dolfijnen zijn intelligente dieren en wijzen haast nooit een gratis maaltijd af, dus volgen ze vissersboten en eten de overboord gegooide vis op. Op jacht naar voedsel zwemmen dolfijnen vaak samen met spinnerdolfijnen en geelvintonijnen.
Vlekdolfijnen paren het hele jaar door, maar het grootste aantal jongen wordt geboren in de lente en in de herfst. De vrouwtjes krijgen gewoonlijk één jong, dat ze gedurende twee jaar zogen. Dolfijnenmelk is rijk aan calcium en fosfor, en het kalf groeit in deze zoogperiode heel snel. De zogende moeder heeft veel energie nodig om melk te produceren en eet daarom meer dan andere volwassen dolfijnen. Het kalf heeft bij de geboorte een zwarte vlek op de rug, maar pas als het geslachtsrijp is krijgt het de kenmerkende witte vlekken. Hoewel kalveren heel kwetsbaar zijn voor roofdieren, worden ze goed beschermd door de leden van de school. Bij gevaar vormen volwassen dolfijnen een beschermende barrière rond de kalveren om zo de vijand af te schrikken.
Dolfijnen zwemmen vaak samen met tonijnen, dus wierpen tonijnvissers hun netten altijd uit in de buurt van dolfijnen. Dit leidde tot de dood van miljoenen dolfijnen, die in deze sleepnetten terecht kwamen. In 1992 werd een wet aangenomen die tot doel heeft het doden van dolfijnen in de tonijnvisindustrie te stoppen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer