W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Dinosaurussen
 

 

Vliegende reptielen

Van alle dieren die op aarde leven, kan maar een betrekkelijk klein aantal vliegen. We laten daarbij even de insecten buiten beschouwing. Dat zijn de enige ongewervelde dieren die dit probleem al lang geleden op een heel bijzondere manier hebben opgelost.
Als vliegende dieren ze we de vogels en de vleermuizen bij de zoogdieren en de pterosaurussen bij de reptielen.
De pterosaurussen of vliegende hagedissen ontwikkelden zich tot een groot aantal soorten en ze moeten werkelijk goed hebben kunnen vliegen. Ze beleefden hun grote bloei in de Krijt-periode, maar tegen het eind van die periode raakten ze plotseling in verval en stierven uit. Ze ondergingen daarmee hetzelfde lot van zovele andere 'gespecialiseerde' reptielen.
Tot de pterosaurussen rekenen we ook de pteranodons of vliegende reuzen, waarvan in Noord-Amerika talrijke fossielen zijn gevonden. Sommige soorten van deze vliegende reptielen behoren tot de grootste vliegende dieren die ooit hebben geleefd. Hun vleugels hadden soms een spanwijdte van acht meter.
Deze vleugels bestonden uit een enorme huidplooi, die werd gesteund door de enorm lange vierde vinger van de voorpoten. De vleugels zaten verder vast aan de zijkant van het lichaam en aan de achterpoten. Deze bouw doet sterk denken aan de vleugels van een vleermuis, die geheel anders is dan de vleugelbouw van de vogels.
De pteranodons hadden verder een heel grote kop, met een lange, stevige bek. Ze hadden een op een bijzondere manier gevormd bekken (als een monnikskap) en hun voorpoten waren heel lang. Het achterste deel van het lichaam was naar verhouding echter klein. Deze vreemde dieren voedden zich waarschijnlijk met vissen. Daarom brachten ze de meeste tijd van hun leven door in de buurt van water. Het staat wel vast, dat ze in staat waren boven het water te blijven zweven.
Een andere groep vliegende reptielen, voorkomend in Europa, werd gevormd door de pterodactylussen. Enkele exemplaren hiervan zijn volkomen gaaf aangetroffen in krijtlagen bij de Duitse plaats Solenhofen. Het zeer fijne krijt heeft de afdrukken van het vleugeloppervlak volledig intact gelaten.
Een derde groep pterosaurussen werd gevormd door de zogenaamde ramphorynchi. In tegenstelling tot de twee andere groepen pterosaurussen hadden ze een lange staart. Die staart liep uit op een rechtopstaand ruitvormig vlies, net als het zeil van een schip.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer