W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vlinders
 

Vlinders, bloemen en planten

De meeste vlinders hebben nectar uit bloemen nodig voor hun energie. Vliegen is nu eenmaal een energie vretende bezigheid. Het merendeel van de vrouwtjes heeft die energie verder nodig voor de ontwikkeling van de eieren. Naast nectar kan ook het sap van rottend fruit dienst doen als bron van energie. Uilvlinders zoeken helemaal geen bloemen op, maar drinken enkel nog het sap van rotte banaan. Niet alleen de opgeloste suikers zijn voor de vlinder van levensbelang, ook het water is een onmisbaar element. Heel wat vlinders drinken in de ochtendschemer de dauwdruppeltjes die op de bladeren liggen. Andere komen aan de oever van de rivier om daar water te drinken.
Een plant geeft de energierijke nectar aan vlinders en andere bloembezoekende insecten als het ware als beloning voor de hulp bij de bestuiving, of het overbrengen van stuifmeel van de ene bloem naar de andere bloem. De bouw van de bloem is vaak ingesteld op een bepaalde groep van insecten. Een aan vlinders aangepaste bloem heeft als kenmerk dat de nectar alleen bereikbaar is voor de lange dunne roltong van een vlinder. Hommels en vliegen kunnen er eenvoudigweg niet bij. De bloemen van de kamperfoelie zijn helemaal aangepast aan bestuiving door nachtvlinders, zoals pijlstaartvlinders. De witte bloemen zijn in de avondschemering goed te zien en bovendien geeft de bloem een lekker geurtje af om nachtvlinders van heinde en verre aan te trekken. Pas tegen de avond laat de bloem zijn lekkere geur los. Overdag vliegende insecten spelen nu eenmaal geen rol bij de bestuiving van de kamperfoelie. Veel vlindersoorten hebben op hun beurt een voorkeur voor bloemen van een bepaalde kleur. Zo zijn pagevlinders vaak te vinden op bloemen met een felrode kleur.
Vlindervrouwtjes zijn uitermate kieskeurig in de plantensoort waar ze hun eitjes op leggen. Die plant wordt dus waardplant genoemd. Sommige vlinders leggen hun eieren maar op bladeren of andere delen van ��n enkele plantensoort : de veenbesparelmoervlinder bijvoorbeeld zet haar eitjes uitsluitend af op de veenbes. Andere vlinders maken gebruik van een aantal verwante plantensoorten : citruspages leggen de eitjes niet alleen op citroen- en sinaasappelbomen, maar kunnen ook andere planten van de familie van de Rutaceae als waardplant benutten. Natuurlijk zijn er onder de vlinders ook soorten die helemaal niet zo nauw kijken. Het blad aan een loofboom is voor de meeste atlasvlinders al specifiek genoeg.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer