W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paddestoelen
 

Voorjaarspronkridder

Calocybe gambosa
Kenmerkend voor deze soort zijn de lichte kleur, de dicht opeenstaande plaatjes, de meelgeur en de vroege bloei. De hoed is vier tot tien cm breed, aanvankelijk hoog bolrond en later licht bolrond; hij wordt met het verouderen plat of golvend. Hij is zeer vlezig, droog, stevig en heeft een glad en onbehaard oppervlak. Totdat de paddestoel volgroeid is, heeft de hoed een omgekrulde rand. Kleur : wittig tot cr�mekleurig en meestal met een licht okerkleurige tot bruinachtige tint. De plaatjes zijn laag, zeer dicht opeenstaand, dun, wittig of roomwit en worden met het verouderen okerkleurig. De steel is vier tot acht cm lang en ��n tot drie cm dik; bij uitzondering is hij wel eens langer en dunner. Hij is meestal cilindrisch, stevig, vol tot gevuld bij oude exemplaren, en heeft een droog oppervlak. Bij jonge exemplaren is de steel bovenaan fijngepoederd, onderaan is hij ietwat vezelig of glad; hij is meestal wittig met een vleugje geel. Het vlees is stevig, vrij hard, maar sappig, wittig en het verandert op een breukvlak niet van kleur. Het ruikt niet alleen duidelijk naar meel of verse komkommer, het smaakt ook zo.
Deze paddestoel groeit in groepjes of in kringen op grazige plekken; in weilanden en tuinen, langs bosranden, aan de rand van akkers, in wegbermen, maar ook in dunne bossen en onder kreupelhout. Op lage hoogte verschijnen de vruchtlichamen al in april en mei; hoger, waar het veel kouder is, meestal in juni of juli. U vindt ze van het laagland tot in de bergen. Op sommige groeiplaatsen kunnen ze zeer talrijk zijn. Deze paddestoel heeft een voorkeur voor verse grond die rijk aan calcium is. Alhoewel hij zich niet beperkt tot bepaalde boomsoorten of struiken, groeit hij meestal in de nabijheid van bepaalde bomen, zoals de meidoorn. Hij heeft de neiging honkvast te zijn, zodat u hem soms wel meer dan tien jaar achtereen op dezelfde plaats kunt vinden.
Hij is eetbaar, zeer smakelijk en leent zich voor verschillende bereidingswijzen.
 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google