W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Archeologie

Voorvader van Tirannosaurus rex ontdekt

Wetenschappers hebben in China de oudst bekende voorvader van de gevreesde dinosaurus Tyrannosaurus rex ontdekt. De vader van de T-rex had een grote opblaasbare neuskam. Die kan een rol gespeeld hebben bij de paring of bij het produceren van geluiden, zegt onderzoeker Xu Xing van het Instituut voor Paleontologie van Gewervelde Dieren in Peking. De wetenschappers doopten de dino Guanlong wucaii, wat zoveel betekent als gekroonde draak van de vijfkleurige stenen. De naam verwijst naar het gesteente dat werd aangetroffen op de vindplaats in Wucaiwan.

160 miljoen jaar geleden
De fossielen stammen uit het late Juratijdperk van ongeveer 160 miljoen jaar geleden, zo zegt het Team in het jongste nummer van het wetenschappelijk blad Nature. De vindplaats Wucaiwan ligt in het noordwesten van China, in de regio Xinjiang. De Guanlong wucaii was slechts 3 meter groot en daarmee veel kleiner dan de Tyrannosaurus rex die tot 13 meter groot kon worden.

Seksuele eigenschap
De opblaasbare neuskam wordt door de onderzoekers beschreven als groot, zwak en gevoelig. "Het is gevaarlijk voor een gevreesd jager om zo'n kam te hebben", aldus de onderzoekers. "Het moet een seksuele eigenschap geweest zijn die belangrijk was om de soort in stand te houden." Mogelijke functies zijn volgens de wetenschappers het aantrekken van het andere geslacht, onderscheiding van andere soorten of invloed op de productie van geluid.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google