WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Vroeg eekhoorntjesbrood

Boletus reticulatus
Deze boleet herkent u aan de fluwelige, vaalbruine hoed en de opmerkelijke netstructuur op de steel. De hoed is vijf tot twintig cm breed, half- tot bolrond en heeft een droog en dof oppervlak. Hij is licht glimmend, fijnbehaard en ruw, soms onbehaard en bijna glad; in droge toestand is hij gebarsten en bij vochtig weer kleverig. Kleur : bleek, beige, leer- of havanabruin. De buisjes en poriën zijn eerst wittig, later roomwit, geelgroen tot groenig. De steel is zeven tot vijftien cm lang en twee tot zes cm dik; eerst is hij bol-, later knol- tot cilindervormig. De steel heeft een bruinig oppervlak met een opmerkelijke netstructuur : bovenaan is hij fijnmazig en crèmekleurig en naar beneden toe bruinig met langwerpige mazen. De voet is wittig zonder netpatroon. Het vlees is dik en wittig. Aanvankelijk is het hard en bij veroudering wordt het zachter; onder het hoedvlies is het bruinig van kleur. Bij doorsnijden verandert het niet van kleur. Het heeft een aangename geur en bij verdroging verspreidt het een karakteristieke cumarinelucht.
Deze boleet groeit van mei tot september. In een warme herfst kan de groeiperiode zelfs uitlopen tot eind oktober. Hij deel zijn groeiplaats met eiken, beuken, hazelaars en ook wel met andere partners waarmee hij een mycorrhiza vormt. Open plekken in het bos en bosranden hebben zijn voorkeur. Hij is te vinden van het laagland tot in heuvelachtige gebieden; soms komt hij algemeen voor. Vanwege overmatig plukken en aantasting van het milieu komt deze eetbare paddestoel, één van de meest gezochte, steeds minder vaak voor.
Het is een uiterst smakelijke paddestoel die als basis kan dienen voor allerlei gerechten en als kruiderij in azijn. Hij is vooral geschikt om te drogen, omdat het aroma dan nog beter tot zijn recht komt.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer