W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

Vuursalamander

De vuursalamander of Salamandra salamandra leeft verspreid over gans Europa, uitgezonderd in het noorden, N.W.-Afrika en delen van Z.W.-Azi�.  Hij leeft in bossen op heuvels en bergen en wordt twintig tot 28 cm lang.
De vuursalamander is een zwaar gebouwd dier met een vrij korte staart; kenmerkend is zijn tekening van heldergele of oranjerode vlekken of strepen op een zwarte ondergrond, die mogelijke vijanden op een afstand houdt. Deze tekening dient als waarschuwing. De salamanderhuid scheidt namelijk een onaangenaam slijm af, dat bek en ogen van een belager irriteert en zelfs dodelijk kan zijn voor  kleine zoogdieren. Deze salamander leeft voornamelijk op het land, maar hij heeft een voorkeur voor een vochtige omgeving en is zelden ver van het water af. Tijdens de nacht komt hij uit zijn schuilplaats te voorschijn om op ongewervelde dieren te jagen.
Vuursalamanders paren op het land. Het mannetje draagt het wijfje rond op zijn rug, zet zijn spermatofoor op de grond af en laat zijn partner erop neer. Zij neemt het zaadpakketje op in haar cloaca en bevrucht de eieren inwendig. De eieren ontwikkelen zich in haar lichaam; ongeveer tien maanden later worden tien tot vijftig levende jongen in het water ter wereld gebracht.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer