WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Dierenweetjes
 

Waarom maken spinnen een web ?

Enorm sterk; elastisch en makkelijk te hergebruiken, maakt spinnenzijde geschikt voor allerlei doelen. Het werd van oorsprong gebruikt om beschermende capsules te weven voor de eieren van spinnen, maar bleek een ideaal materiaal voor het bekleden van nestholen, het bouwen van webben, het spinnen van levenslijnen en het stelt kleine spinnen in staat om mee te drijven op de wind.
Spinnenzijde is gelijk aan dat van de zijdemotrups. Het is gemaakt van prote´nestroken, wat lange moleculen zijn die lijken op de polymeren die gebruikt worden om plastics zoals nylon te maken. Het proces begint in de klieren aan het einde van de spinnenstaart, die een vloeibare vorm van zijde produceren. Uitgescheiden door kleine tuitjes, wordt de vloeistof hard wanneer het in contact komt met de lucht en zo een draad vormt. Wanneer de draag te voorschijn komt, trekt de spin hem eruit met zijn achterpoten om hem steviger te maken. Er worden verschillende soorten zijde gemaakt voor verschillende doeleinden. De sterke dragline-zijde gebruiken spinnen bijvoorbeeld voor zware klussen en wordt gemaakt van gedraaide prote´nestroken.
Een spin gaat nergens naar toe zonder een zijden levenslijn aan te leggen. Zelfs een klein, springende spin, die op insecten jaagt en ze letterlijk bespringt, sleept altijd een levenslijn achter zich aan wanneer hij door de lucht springt. Als hij het insect mist, bungelt hij aan het eind van zijn lijn en klimt dan weer naar boven. Kleine geluksspinnetjes maken het meest inventief gebruik van hun levenslijnen. Iedere spin zit op een warm, luchtig plekje en spint een zijden draad die opzwelt uit zijn achterwerk. Uiteindelijke wordt de draad opgepikt door de wind en schiet de spin de lucht in. Uiteindelijk landt hij, vaak ver van de plek waar hij vandaan kwam, en kruipt weg terwijl hij zijn herfstdraad in de wind laat hangen.
Veel spinnenonderkomens dienen als schuilplaats en als een manier om prooi te vangen. Onder de best geweven spinnenonderkomens vallen de trechtervormige holen van huisspinnen die zijn verbonden met grote hangmatwebben. Andere spinnen gebruiken geweven zijde om hun holen mee te bekleden. Metselspinnen leven in holen met afdichtingen, gemaakt van zijde en puin, verbonden met scharnieren.
Voor veel spinnen is zijde een wapen waarmee ze een verscheidenheid aan valstrikken bouwen voor hun prooi. De meest bekende is het wielweb - een spiraal van kleverige, elastische zijde vastgemaakt aan spaken, gemaakt van steviger zijde, en wordt gemaakt door vele soorten spinnen (zie foto). De zijde is rekbaar genoeg om de strijd aan te gaan met sterke insecten zonder te knappen, en in de webben van sommige tropische spinnen kan zelfs een vogel worden gevangen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer