W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen

Wat zijn eigenlijk kruiden en wanneer en hoe zijn ze te gebruiken ?

Onder kruiden verstaat men alle planten die een aangename geur hebben en worden gebruikt voor de bereiding van geurstoffen, planten met een geneeskrachtige werking en alle planten die voor het gebruik in de keuken geschikt zijn.
Net als voor alle smaakstoffen en specerijen geldt voor kruiden dat ze in het gerecht niet de boventoon mogen voeren. Kruiden die rauw worden gebruikt moeten zo vers mogelijk worden verwerkt en mogen niet te lang met water in contact zijn geweest. Hetzelfde geldt overigens voor kruiden die worden meegekookt of -gestoofd. Zodra ze zijn gekocht het bindtouw van de bosjes verwijderen, een klein stukje van de stelen snijden en in fris water zetten. Potjes uitpakken en op een koele, lichte plaats zetten. Eventueel water geven. Kruiden uit eigen tuin worden natuurlijk op het laatste moment geplukt. Reeds geplukte blaadjes of zelfs gehakte of gesneden kruiden of stengels mogen niet blijven liggen, na een korte tijd verliezen ze alle geur en aroma.
Om de voorraad wat aan te vullen zijn er gedroogde kruiden in verschillende vormen te koop, zowel blaadjes als fijngewreven, maar deze hebben niet dezelfde eigenschappen als de verse en zijn alleen in tijd van nood een uitkomst. Beter is even op zoek te gaan naar diepvries. Eenmaal ingevroren worden vorm, kleur en geur beter bewaard dan van gedroogde soorten, alhoewel de smaak minder geprononceerd is dan van de verse.
Specerijen en specerijenmengsels, waaronder kerrie en vleeskruiden vallen, moeten in zeer kleine hoeveelheden tegelijk worden gekocht. Eenmaal aan lucht en licht blootgesteld vervliegen de geur en smaak snel en zal het mengsel gaan verkleuren. Ook met paprikapoeder en kaneel moet worden opgepast, al zijn deze niet zo snel bedorven als bijvoorbeeld kerrie. Een oplossing is : luchtdicht verpakken en in het donker bewaren.
Met kruiden en specerijen is nog iets merkwaardigs aan de hand. De kennis over het gebruik in het eten en vooral ten bate van de gezondheid die onze verre voorvaderen hebben gehad is ten dele verloren gegaan en zelfs vergeten. Zorgvuldig opgebouwde theorie�n over het gebruik bij ziekten worden door ons zomaar onder tafel geveegd, omdat er tenslotte voor alles pillen waren gekomen. Ook de laatste twee wereldoorlogen hebben hieraan waarschijnlijk schuld. Import was niet mogelijk en men moest zich behelpen met wat uit eigen land werd aangeboden. Wie had er toen kruiden in de tuin ? Groenten waren voedzamer en veel belangrijker. Gelukkig is het tij gekeerd en heeft de moderne voedingsleer weer gedeeltelijk teruggevonden wat onze overgrootmoeders al lang wisten. Kruiden zijn gezond, lekker en een afdoende geneesmiddel voor allerlei kleine kwalen. Ze zijn in ere hersteld.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google