WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : De mens -
geschiedenis

Van wereldoorlog naar wereldoorlog

Met het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd niet, zoals vaak gezegd wordt, een tijdperk afgesloten. Ook begon er in 1918 geen wezenlijk nieuw tijdperk. Dit nieuwe tijdperk was in feite al omstreeks 1750 begonnen, met de industriŽle revolutie. De Eerste Wereldoorlog heeft een ontwikkeling die al aan de gang was, alleen maar versneld. Dat geldt bovenal voor de techniek, maar zeker ook voor de ontwikkeling op maatschappelijk gebied.
De emancipatie van de grote massa van arbeiders begon duidelijk gestalte te krijgen door de invoering van het algemeen kiesrecht. De opvattingen van de volkssoevereiniteit leken daarmee algemeen aanvaard te zijn. Maar bijvoorbeeld in het nieuwe Rusland kwam er na de dood van de grote revolutionair Lenin weinig van de democratie terecht. Ook in ItaliŽ en Duitsland kwam een einde aan de democratie. Met name het Duitse fascisme, ook wel het nazisme genoemd, heeft na 1929 een zware stempel gedrukt op de tijd tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Het optimisme over de vooruitgang als gevolg van de 'verlichting' en het liberalisme had door de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog een gevoelige klap gekregen. De dictaturen van Hitler, Mussolini en Stalin deden wat dat betreft eigenlijk wel de deur dicht. Maar gelukkig blijft de mens optimist en vindt hij op iedere uitdaging wel weer een passend antwoord. Dat heeft hij ook in die sombere tijd gedaan.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer