WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : In het water levende zoogdieren
 

De Westafrikaanse lamantijn

De Westafrikaanse lamantijn of Trichechus senegalensis. Grootte : lichaamslengte 2,4 tot 3,5 meter en gewicht 350 tot 450 kg. Uiterlijk : rugzijde donkergrijs, buikzijde lichter van kleur; kleur door alggroei vaak bruinachtig groen. Korte, ijle beharing. Vinpoten slank, met korte nagels.
Verspreidingsgebied : kustwateren, lagunen en rivieren in West-Afrika, van Senegal tot Angola, vrij ver doordringend in het binnenland, onder meer tot het Tsjaadmeer.
Er is nog weinig bekend van de leefwijze van deze soort, die wat vorm en oekologie veel zou lijken op haar Amerikaanse verwant in Florida. Het is een echter brakwatersoort, die zich bij voorkeur ophoudt in riviermonden met een rijke begroeiing van zeegras, wieren, waterlelies en andere waterplanten. Het dier komt uit eigen beweging nooit op het land. Het leeft in familiegroepjes. De voortplanting is niet aan enig jaargetijde geboden. In gevangenschap gehouden in de Zoo van Antwerpen. Het dier is in de laatste jaren sterk in aantal teruggelopen als gevolg van overbejaging om het smakelijke vlees. De populaties zijn klein geworden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer