Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Wijnruit
Ruta
graveolens.
Wijnruit is een overblijvende altijdgroene halfstruik die in
Zuid-Europa en in het Midden-Oosten op zonnig plekken op zeer
poreuze grond groeit. De groen-geelachtige bloemen groeien uit
tot groene, gelobde zaaddozen. In de tuin kan de wijnruit door
stekken, afleggen en worteldeling worden vermeerderd; met zaad
gaat dit wat moeilijker. Een rijke oogst kan worden bereikt door
de nog niet verhoute delen veelvuldig te snoeien. Na het drogen,
dat ongeveer een week in beslag neemt, worden de bladeren
gemalen. Voor keukengebruik worden jonge, verse, gedroogde of
tot poeder vermalen blaadjes gebruikt. Ze zijn smaakopwekkend en
geven vooral aan vis, eieren en kaas een bijzondere smaak. De
wijnruit wordt met andere kruiden als marinade voor wild
gebruikt. Het is verstandig met de blaadjes van de wijnruit
spaarzaam om te gaan, want niet iedereen verdraagt het even
goed. Wijnruit wordt pas aan de gerechten toegevoegd wanneer ze
helemaal gaar zijn. In Itali� bereidt men met wijnruit een sterk
alcoholische drank die onder de naam Grappa zeer bekend is. Het
wordt ook gebruikt in cocktails van groentensappen of in plaats
van azijn.