Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Wijnstok
Vitis
vinifera.
De wijnstok is een winterharde struik die een aanzienlijke
hoogte kan bereiken, maar in de wijngaarden worden de stokken
permanent op de gewenste hoogte gehouden. De bloeiwijze en de
zich daaruit ontwikkelde vruchtgroep van de wijnstok wordt druif
genoemd, maar is echter botanisch gezien een pluim. De vrucht is
een twee- tot vierzadige bes. De bloeitijd ligt in juni en juli
en duurt, afhankelijk van de soort, slechts enkele dagen. Het
rijpen van de druiven ligt, afhankelijk van soort en
groeiplaats, tussen augustus en oktober. Zijn de druiven eenmaal
tot wijn verwerkt dan wordt het veelvuldig gebruikt voor het op
smaak brengen gevogelte, vlees en wild. De toevoeging van
slechts een geringe hoeveelheid witte of rode wijn geeft reeds
een geheel eigen smaak. Alcohol verdampt sneller dan water. Een
gistingsproces maakt van witte en rode wijn wijnazijn, die
waardevoller is dan de normale tafelazijn en bijvoorbeeld voor
fijne salades wordt gebruikt. De in de zon gedroogde rijpe
druiven komen als rozijnen, sultanarozijnen en krenten in de
handel. De rozijnen komen van donkerkleurige druiven met kleine
bessen en bevatten pitten; sultanarozijnen en krenten zijn
pitloos. Ze worden bij het bakken en in verschillende spijzen
gebruikt en vormen eveneens een bestanddeel van verschillende
sauzen.