W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Wijnstok

Vitis vinifera.

De wijnstok is een winterharde struik die een aanzienlijke hoogte kan bereiken, maar in de wijngaarden worden de stokken permanent op de gewenste hoogte gehouden. De bloeiwijze en de zich daaruit ontwikkelde vruchtgroep van de wijnstok wordt druif genoemd, maar is echter botanisch gezien een pluim. De vrucht is een twee- tot vierzadige bes. De bloeitijd ligt in juni en juli en duurt, afhankelijk van de soort, slechts enkele dagen. Het rijpen van de druiven ligt, afhankelijk van soort en groeiplaats, tussen augustus en oktober. Zijn de druiven eenmaal tot wijn verwerkt dan wordt het veelvuldig gebruikt voor het op smaak brengen gevogelte, vlees en wild. De toevoeging van slechts een geringe hoeveelheid witte of rode wijn geeft reeds een geheel eigen smaak. Alcohol verdampt sneller dan water. Een gistingsproces maakt van witte en rode wijn wijnazijn, die waardevoller is dan de normale tafelazijn en bijvoorbeeld voor fijne salades wordt gebruikt. De in de zon gedroogde rijpe druiven komen als rozijnen, sultanarozijnen en krenten in de handel. De rozijnen komen van donkerkleurige druiven met kleine bessen en bevatten pitten; sultanarozijnen en krenten zijn pitloos. Ze worden bij het bakken en in verschillende spijzen gebruikt en vormen eveneens een bestanddeel van verschillende sauzen.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google