Rubriek :
							Kruiden en specerijen -
								overzicht
						
						
								
									Wijnstok
							
						
							
								
Vitis
								vinifera.
							
						
						
							
								De wijnstok is een winterharde struik die een aanzienlijke
								hoogte kan bereiken, maar in de wijngaarden worden de stokken
								permanent op de gewenste hoogte gehouden. De bloeiwijze en de
								zich daaruit ontwikkelde vruchtgroep van de wijnstok wordt druif
								genoemd, maar is echter botanisch gezien een pluim. De vrucht is
								een twee- tot vierzadige bes. De bloeitijd ligt in juni en juli
								en duurt, afhankelijk van de soort, slechts enkele dagen. Het
								rijpen van de druiven ligt, afhankelijk van soort en
								groeiplaats, tussen augustus en oktober. Zijn de druiven eenmaal
								tot wijn verwerkt dan wordt het veelvuldig gebruikt voor het op
								smaak brengen gevogelte, vlees en wild. De toevoeging van
								slechts een geringe hoeveelheid witte of rode wijn geeft reeds
								een geheel eigen smaak. Alcohol verdampt sneller dan water. Een
								gistingsproces maakt van witte en rode wijn wijnazijn, die
								waardevoller is dan de normale tafelazijn en bijvoorbeeld voor
								fijne salades wordt gebruikt. De in de zon gedroogde rijpe
								druiven komen als rozijnen, sultanarozijnen en krenten in de
								handel. De rozijnen komen van donkerkleurige druiven met kleine
								bessen en bevatten pitten; sultanarozijnen en krenten zijn
								pitloos. Ze worden bij het bakken en in verschillende spijzen
								gebruikt en vormen eveneens een bestanddeel van verschillende
								sauzen.