W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Historische figuren

William Forsythe

Forsythe, William (New York 30 dec. 1949), Amerikaans danser en choreograaf, studeerde academische dans bij o.a. M. Black en aan de school van het Joffrey Ballet, waar hij in 1971 als danser debuteerde. In 1973 ging hij over naar het Ballet van Stuttgart, waar hij zijn eerste ballet maakte (Urlicht, muziek van Gustav Mahler; 1976); hij was er huischoreograaf tot 1984, toen hij artistiek leider werd van het Ballet van Frankfurt.
Als gastchoreograaf maakte hij ook balletten voor het Nederlands Dans Theater: Say bye-bye (1980; muziekcollege) en Folia (1981; Hans Werner Henze). Forsythes vitale dansstijl is sterk be�nvloed door het atletische en grillige neo-academische van George Balanchine.
Zijn choreografische aanpak is echter vooral verwant aan postmoderne benaderingswijzen, o.a. door het buitengewoon associatieve, fragmentarische en vaak absurdistische karakter van zijn stukken en doordat het onderwerp meestal de danskunst zelf betreft, met name het werk van de choreograaf als ambachtsman zoals in Impressing the czar (1988).
 

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer