WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Vogels
 

De witkapbijeneter

De witkapbijeneter is één van de 25 soorten bijeneters. Orde : Coraciiformes - familie : Meropidae - geslacht : Merops en soort : Merops bullockoides.
Teamwork is waar het om gaat voor de witkapbijeneter. Deze felgekleurde en sierlijke bewoner van de Afrikaanse savannen heeft één van de ingewikkeldste en zeldzaamste op familie gebaseerde sociale systemen van de vogelwereld. Ze leven in clans waarin leden samenwerken om de jongen groot te brengen. Zoals de naam al suggereert is de bijeneter een gespecialiseerde roofvogel van bijen en andere gevleugelde insecten. Hij heeft een wit voorhoofd, een lange gebogen snavel en een lange, rechthoekige staart.
Deze soort leeft in een grote kolonie van rond de vijfhonderd vogeltjes die weer tot kleinere clans behoren. Elke clan kan uit vier generaties bestaan van zo'n zeventien vogels, waarvan ongeveer de helft paartjes vormt en de rest single is. De jongen blijven hun hele leven in contact met hun familieleden. De vaak luidruchtige en twistzieke bijeneters gaan met elkaar om en planten zich voort binnen de kolonie. Elke clan vliegt in een zwerm en verdedigt zijn eigen foerageerterrein. Leden van verschillende clans gaan wel met elkaar om. Ze groeten elkaar en gaan zelfs bij elkaar op bezoek.
De bijeneter kiest aan het eind van het regenseizoen, als de grond zacht is, een zanderige rivieroever of rotswant uit en graaft een nieuwe nesteltunnel van één meter lang. De tunnel wordt verlaten tot het broedseizoen wanneer het mannetje zijn vrouwtje het hof maakt door haar insecten aan te bieden. Beide geslachten broeden en zorgen voor de jongen. Het mannetje blijft dicht bij zijn partner en verdedigt haar tegen ongewenste intimiteiten van andere mannetjes, die vaak proberen met geweld met haar te paren.
Bijeneters zitten vaak op lage boomtakken op passerende insecten te wachten en hun foerageerterrein te bewaken. De bijeneter grist zijn prooi uit de lucht, meestal na wat acrobatische toeren, en landt op een nabije tak om hem uit te schakelen en op te eten. Een bij of wesp houdt hij in de punt van zijn snavel en wrijft het insect met de achterkant tegen een tak, zodat het gif vrijkomt of de angel zelfs loslaat.
De helft van alle broedpogingen van de bijeneter is coöperatief, waarbij elke vogel binnen zijn clan werkt om het broedsel groot te brengen. Maximaal vier paartjes broeden tegelijk en de rest helpt de broedkamer te graven, broedvrouwtjes te voeden, de eieren uit te broeden en de jongen te voeren. Voedselhulp doet de overlevingskansen van jonge vogels stijgen. Hulpjes helpen alleen met hun naaste familie met wie ze genen gemeen hebben, zodat ze deze genen aan de volgende generatie kunnen doorgeven.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer