W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De witpuntrifhaai

Orde : Carcharhiniformes - familie : Carcharhinidae - geslacht : Triaenodon en soort Triaenodon obesus. Er leven meerdere soorten rifhaaien in de wereldzee�n.
Deze haai mag er dan gevaarlijk uitzien, in feite is hij een gedwee dier dat alleen mensen aanvalt als hij wordt uitgedaagd. Meestal blijft hij uit de buurt van de mens, al hapt hij soms wel aangeboden voedsel van de hand van een duiker. Hij komt voor in de Indische en in de Grote Oceaan en is ��n van de talrijkste rifhaaien, al wordt hij tegenwoordig door de mens bedreigd.
De witpuntrifhaai jaagt meestal 's nachts en gebruikt daarbij zijn elektrosensorische organen. Overdag komt hij slechts af en toe te voorschijn als er een grote voorraad voedsel is en soms verenigen ze zich in grote, rondcirkelende scholen om zich te voeden. Meestal schuilen ze overdag in grotten of onder richels in het rif, waar ze soms als stapels grote boomstammen op elkaar worden aangetroffen. Dezelfde dieren delen een thuisgrot waarin ze elke dag terugkeren. De witpuntrifhaaien gaan nooit ver dan deze grot weg en hun territorium bestaat slechts uit een paar vierkante kilometer. Hun vlees is giftig voor de mens, maar tamelijk onschadelijk voor andere haaien en dus vermijdt de witpuntrifhaai de open oceaan en blijft in de betrekkelijke veiligheid van de riffen.
Omdat hij zich vooral voedt met benthale dieren (organismen die op de zeebodem leven), met name krabben, kreeften en octopussen, doorzoekt hij eerder de zeebodem dan open water. Hij jaagt met zijn prima reukvermogen en scherp gehoor op vis en grotere ongewervelde zeedieren en grist makkelijk prooi uit spleten, holen en grotten in de uitlopers en richels van het koraal. Anders dan veel haaisoorten is hij niet territoriaal. Hij heeft ook geleerd om vissersboten te volgen om vis te stelen en associeert scheepsmotorgeluiden met voedsel. Zijn tanden zijn erg puntig om vis en andere prooi kleiner dan hemzelf vast te kunnen pakken, dit in tegenstelling tot de sabelachtige tanden van andere haaien die dienen om stukken vlees uit grotere prooi los te rukken.
Veel witpuntrifhaaien sterven in de vaak kilometers lange drijfnetten die vissers in zee laten drijven om tonijn te vangen. Deze netten beschadigen ook het leefgebied van de haai doordat ze stukken uit het koraalrif scheuren. Het verlies aan zeeleven verstoort het evenwicht in het ecosysteem waardoor bacteri�n en schadelijke ongewervelde dieren het goed doen. Chinese jagers jagen op haaien voor voedsel en medicijnen. Ze vangen alle soorten haai, maar de witpuntrifhaai is in feite giftig voor de mens en kan iemand die de haai eet de ziekte ciguatera bezorgen.
Volwassen witpuntrifhaaien paren veelal in de zomer of de herfst en het vrouwtje krijgt twee tot drie levende jongen. Bij de geboorte zijn het 50 cm lange kopie�n van de volwassen dieren, die direct al zelf kunnen jagen en zich verdedigen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer