WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Witte truffel of meandertruffel

Choiromyces venosus, C. meandriformis
Vanwege het knolvormige uiterlijk en de ondergrondse groeiwijze doet deze paddestoel aan een aardappel denken. Het vruchtlichaam heeft een diameter van één tot twaalf cm, weet 150 tot 400 gram en is onregelmatig knolvormig. Het oppervlak is ruw en onregelmatig geplooid. De huid is één mm dik, vuilwit en bruingeel tot roodbruin. Hij is gebarsten als het vochtig is en vaak aangetast door insecten en weekdiertjes. Het vlees is kraakbeenachtig en heel hard. Het is aanvankelijk wittig van kleur maar wordt al snel grijzig met een wirwar van bruinige kanaaltjes, alsof het gemarmerd is. Jonge exemplaren verspreiden geen geur. Eenmaal volgroeid zijn de paddestoelen zeer geurig en ruiken naar gepofte maïs. De oudere exemplaren verspreiden een onaangename, scherpe geur.
Deze soort groeit van de maanden juni tot september op leem- op zandgrond, onder naald- of loofbomen en ongeveer tien cm onder de grond. Hij houdt vooral van sparren, beuken en open plekken. Meestal groeien er meerdere vruchtlichamen op één plek. Dieren zoeken ze en graven ze vaak uit.
Jonge, onbeschadigde vruchtlichamen kunt u fijnmaken en in kleine hoeveelheden gebruiken om soepen en andere gerechten op smaak te brengen. U kunt ze ook in plakjes snijden in in boter bakken. Alleen verse paddestoelen leven zich hiervoor. Na droging worden ze taai en verliezen ze hun smaak.
 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer