W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Witte waterkers

Of kresse.
Nasturtium officinale.

De witte waterkers is een in geheel Europa voorkomende, overblijvende plant die dertig tot zeventig cm lang kan worden. Steeds vaker wordt de witte waterkers gekweekt in de eigen tuinvijver waarvan men weet dat het water zuiver is, want alleen de in echt zuiver water groeiende waterkers kan geplukt en gegeten worden. De bloeitijd ligt tussen juni en september en wanneer de plant niet heeft gebloeid, kunnen de jonge uitlopers tot in de herfst worden geplukt. Conservering is niet mogelijk omdat de meeste werkzame stoffen alleen in de verse plant zitten. Voor consumptie worden alleen verse, jonge blaadjes gebruikt. Om de afgesneden plant enkele dagen te bewaren, moet men deze in een kom met koud water leggen en onder een doek op een koele donkere plaats zetten. In de koelkast bewaren gaat niet. In de winter kunnen in plaats van de blaadjes, de rijp geworden, gemalen zaadjes op dezelfde manier als de blaadjes worden gebruikt. In West- en Midden-Europa groeien nog andere soorten die met de witte waterkers verwant zijn, zoals de slanke witte waterkers en de winterkers. In Zuid-Europa is de moeraskers vooral in salades populair. De zaadjes van de witte waterkers worden in sommige mosterdmengsels gebruikt.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google