Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Witte waterkers
Of
kresse.
Nasturtium officinale.
De witte waterkers is een in geheel Europa voorkomende,
overblijvende plant die dertig tot zeventig cm lang kan worden.
Steeds vaker wordt de witte waterkers gekweekt in de eigen
tuinvijver waarvan men weet dat het water zuiver is, want alleen
de in echt zuiver water groeiende waterkers kan geplukt en
gegeten worden. De bloeitijd ligt tussen juni en september en
wanneer de plant niet heeft gebloeid, kunnen de jonge uitlopers
tot in de herfst worden geplukt. Conservering is niet mogelijk
omdat de meeste werkzame stoffen alleen in de verse plant
zitten. Voor consumptie worden alleen verse, jonge blaadjes
gebruikt. Om de afgesneden plant enkele dagen te bewaren, moet
men deze in een kom met koud water leggen en onder een doek op
een koele donkere plaats zetten. In de koelkast bewaren gaat
niet. In de winter kunnen in plaats van de blaadjes, de rijp
geworden, gemalen zaadjes op dezelfde manier als de blaadjes
worden gebruikt. In West- en Midden-Europa groeien nog andere
soorten die met de witte waterkers verwant zijn, zoals de slanke
witte waterkers en de winterkers. In Zuid-Europa is de
moeraskers vooral in salades populair. De zaadjes van de witte
waterkers worden in sommige mosterdmengsels gebruikt.