W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Zaagschubadder

De Echis carinatus leeft in droge, zandige gebieden en wordt vijftig tot 75 cm lang.
De zaagschubadder is een uiterst gevaarlijke slang, die verantwoordelijk is voor het merendeel van de sterfgevallen van mensen door slangenbeten in Noord-Afrika. Hij gebruikt de gekielde schubben op beide zijden om een dreigend geluid te maken. Hij kronkelt zijn lichaam in een dichte spiraal en beweegt de kronkelingen zodanig dat de kielen van de schubben tegen elkaar gewreven worden, zodat er een raspend geluid ontstaat. Deze schubben geven de slang ook zijn naam.
Deze adder gebruikt vaak een zijdelingse beweging, bekend als sidewinding, wanneer hij zich op het zand bevindt. Hij gooit zijn lichaam in zijwaartse golvingen waarbij slechts twee punten van het lichaam de grond raken. Het gewicht van het dier drukt deze punten op de grond, waardoor een hefboomwerking ontstaat voor de zijwaartse beweging.
Overdag ligt de slang beschut tegen de zon onder een boomstam of rotsblok, of hij graaf zich in het zand in. Hij eet 's nachts kleine knaagdieren, skinken, gekko's, kikkers en grotere ongewervelde dieren zoals duizendpoten en schorpioenen. De voortplanting vindt in de regentijd plaats en het wijfje legt ongeveer vijf eieren. De jonge adders zijn ongeveer twintig cm lang bij de geboorte.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google