WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Indeling zoogdieren
 

Orde van de zeekoeien

Zeekoeien zijn waterzoogdieren met tepels op de borst. Ze hebben een nogal lomp en log lichaam. Hun romp is cilindervormig, naar de staart wat smaller toelopend. Bij de doejongs eindigt de staartvin in twee lobben. De manati hebben een staartvin die in een rechte lijn doorloopt. De doejongs kunnen ruim drie meter lang worden en de manati zelfs vier meter.
Het geslacht van de manati heeft slechts zes halswervels. Bij de zeekoeien ontbreken de achterste ledematen en de voorste ledematen bestaan uit vinnen. De huid is kaal, met alleen op de lippen enkele tastharen. Het gebit is onvolledig. Soms hebben de wijfjes en de mannetjes van dezelfde soort een verschillende gebitsformule. Van de doejong is de gebitsformule voor het mannetje 1033/0033 en voor het vrouwtje 0033/0033. De maag van de zeekoeien bestaat uit twee delen, met in het midden een tussenschot. Het zijn kustbewoners, die leven bij zoet, brak of zout water.
De zeekoeien voeden zich met bloeiende platen en algen. Ze komen vooral voor in de tropen en de subtropen. De doejong leeft in een groot gebied, langs de Rode Zee en langs de kusten van Afrika, Azië, India en Australië. De manati leven alleen in de Antillenzee en langs de Golf van Mexico. Beide families omvatten één enkel geslacht en maar weinig soorten.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer