W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

De zeekrokodil

Orde : Reptilia - familie : Crocodylidae - geslacht : Crocodylus en soort : Crocodylus porosus. Het geslacht Crocodylus bestaat uit dertien op elkaar lijkende soorten.
De zeekrokodil is het grootste levende reptiel ter wereld. Hij past zich uitstekend aan en kan zowel in zout als in zoet water leven. Hij heeft een voorkeur voor de brakke wateren van mangrovebossen en rivierestuaria, maar is ook te vinden in meren en moerassen. Soms wordt hij ver stroomopwaarts aangetroffen. Naar wordt beweerd, kan hij afstanden tot duizend kilometer afleggen.
De zeekrokodil foerageert voornamelijk tussen zonsondergang en zonsopgang. Maar hij zal de kans op een maaltijd niet laten schieten als er zich overdag een prooidier aandient. Zijn voedingsgewoontes zijn sterk afhankelijk van de temperatuur. Krokodillen zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur varieert met de temperatuur van hun omgeving. Daarom besteedt dit dier veel tijd aan zonnebaden om warm te worden of in de schaduw of het water te liggen om af te koelen. De krokodil functioneert het best bij een lichaamstemperatuur van 27 tot 32 graden Celsius. Hij is zuinig met zijn energie en wacht liever tot het opkomende tij hem op een rivieroever tilt in plaats van er zelf op te klauteren.
In het natte seizoen maakt het vrouwtje een heuveltje van plantenmateriaal en aarde van ongeveer twee en een halve meter doorsnee en negentig cm hoog. Hierin legt ze een broedsel van leerachtige eieren en dekt deze af met vegetatie. De warmte van het rottend materiaal broed de eieren uit. De temperatuur bepaalt het geslacht van de zich ontwikkelende embryo's. Als de jongen klaar zijn om uit het ei te kruipen, roepen ze hun moeder. Zij graaft de eieren uit en draagt ze in haar bek naar het water. Na ongeveer drie maanden moeten ze voor zichzelf zorgen.
Praktisch ieder dier dat binnen bereik van zijn kaken komt, is een potenti�le prooi voor deze krokodil, zoals vogels, schildpadden, slakken, krabben, ratten, kikkers, vissen en slangen. Grote krokodillen eten ook grotere prooi zoals apen, honden, wilde zwijnen, wallaby's, herten, vee en zelfs af en toe een mens, als die onvoorzichtig is en waarschuwingen negeert. De zeekrokodil nadert zijn prooi ongezien onder water en dan, opgestuwd door zijn enorme staart, springt hij omhoog uit het water en sluit zijn kaken om het verbijsterde dier. De prooi wordt vervolgens in het water getrokken, verdronken en aan stukken gescheurd.
Er zijn tussen de 200.000 en 300.000 zeekrokodillen. De meeste populaties hebben te lijden gehad onder de jacht vanwege zijn waardevolle huid. Ook hun verspreidingsgebied wordt ernstig bedreigd door landbouwbedrijven, bebouwing en industrie.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer