W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Amfibie�n en reptielen
 

Zeeleguaan

De Amblyrhynchus cristatus leeft op lavakusten en de zee eromheen. Hij wordt 120 tot 150 cm lang.
De zeeleguaan is de enige hagedis die voornamelijk in zee leeft. Hij zwemt en duikt met groot gemak bij het grazen van de wieren die op de rotsen groeien. Een belangrijke aanpassing aan het zeeleven zijn de klieren in de neusgaten die het overschot aan zout verwijderen, dat met het voedsel wordt opgenomen; in een dun wolkje waterdamp komt het uit de neusgaten van de leguaan. Bij het zwemmen gebruikt hij zijn krachtige staart voor de voortbeweging; de poten worden tegen het lichaam gedrukt, een enkele keer worden ze gebruikt om bij te sturen. De zeeleguaan kan niet onder water ademen, maar wanneer hij duikt vertraagt zijn hartslag zodat er minder bloed door zijn lichaam stroomt en de beperkte hoeveelheid zuurstof spaarzaam wordt gebruikt.
In de voortplantingstijd hebben de mannetjes een kleine territorium op de rotsen, dat ze fel tegen indringers verdedigen. Het is een geritualiseerde strijd, waarbij beide individuen de koppen tegen elkaar duwen om de ander van zijn plaats te schuiven. Bij ��n van de ondersoorten krijgen de mannetjes in de paartijd groene kammen en rode flanken. Na de paring gaat het wijfje op zoek naar een zandig terrein, waar ze haar eieren begraaft. In een kuil van ongeveer dertig cm legt ze twee tot drie eieren die ze met zand bedekt. De eieren doen er gemiddeld 112 dagen over om uit te komen.
De aantallen van deze eens zo talrijk voorkomende dieren zijn drastisch afgenomen doordat verwilderde nakomelingen van huisdieren die door kolonisten en zeevaarders zijn ge�mporteerd, slachtingen onder hen hielden.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google