W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

Het zeepaardje

Orde : Gasterosteiformes - familie : Syngnathidae - geslacht : Hippocampus en soort : Verscheidene. De Syngnathidae familie omvat 25 soorten zeepaardjes, waaronder de rafelvissen en meer dan honderd soorten zeenaalden.
Het zeepaardje is een vis en heeft, zijn naam ten spijt, helemaal niets met paarden te maken. Toch lijkt hij evenmin op andere vissen : dit schattige wezentje zwemt rechtop. Zijn lichaam is gracieus gebogen en zijn hoofd lijkt op dat van een paardje, versierd met grote ogen die onafhankelijk van elkaar bewegen. Hij heeft geen schubben, maar een harnas van beenschildjes en bezit een sterke staart waarmee hij zich kan vastgrijpen aan koraal of zeewier. Er bestaan meer dan veertig verschillende soorten, en allemaal doorlopen ze een bizarre voortplantingscyclus waarbij het mannetje, en niet het vrouwtje, in verwachting is.
Zeepaardjes zijn de hele dag bezig met het eten van schaaldieren en andere levende organismen die we plankton noemen en die in het oceaanwater drijven. Ze zuigen met hun lange, buisvormige bek het voedsel naar binnen en ze hebben geen tanden. Door zich met hun staart vast te grijpen aan het zeewier, kunnen ze bewegingloos een tijd blijven hangen. Zo worden ze niet door roofdieren opgemerkt en kunnen ze de getijden uitzitten.
Een mannetjes- en vrouwtjeszeepaardje  blijven hun hele leven bij elkaar en paren een paar keer per jaar. De balts begint met een verleidingsdans in het ochtendgloren, en het paar danst rond, de staarten om elkaar geslagen. Het vrouwtje gebruikt vervolgens een lang, eierleggend orgaan (de legboor) om honderden kleverige, rode eitjes in een speciale buidel op de buik van het mannetje te leggen. Hij bevrucht die met zijn sperma. De buidel blijft een paar weken gesloten, terwijl de eieren uitgebroed worden. Om te bevallen schokt het mannetje een aantal keer, waarna de jongen uit de buidel drijven. De nieuwe zeepaardjes zijn helemaal af en kunnen direct voor zichzelf zorgen.
Met hun inflexibele pantser kunnen zeepaardjes niet zo gemakkelijk door het water schieten. Daarom zweven ze langzaam door het water, voortgestuwd door een kleine, trillende vin op hun rug, die maar liefst twintig tot dertig keer per seconde beweegt. Door de zwemblaas in hun lichaam te regelen kunnen ze naar boven of beneden bewegen. Paartjes voeren elke ochtend hun rituele dans uit om hun band met elkaar te bevestigen en hun territorium af te bakenen, hoewel ze daar niet agressief in zijn.
In de hele wereld lopen de populaties erg snel terug. Dit komt deels door de vernietiging van hun leefgebied en vervuiling. Maar ook bevissing is een bedreiging, vooral in Zuidoost-Azi´┐Ż. Ieder jaar worden meer dan twintig miljoen zeepaardjes gevangen om te worden gebruikt in medicijnen en te worden verkocht aan toeristen. Ook worden ze gevangen voor aquaria.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer