W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     


Rubriek : Archeologie

Graafwerken ontsluieren mysterieuze ziekte in antiek Athene

Wetenschappers hebben het geheim ontsluierd van een raadselachtige ziekte in het antieke Athene, die van 430 tot 426 voor Christus een derde van de toenmalige bevolking het leven heeft gekost. De mensen zijn toen aan tyfus gestorven, aldus de Atheense krant Ta Nea.

Griekse artsen en archeologen ontdekten dit toevallig tijdens graafwerken voor de uitbreiding van de Atheense metro. Totnogtoe hadden wetenschappers geruzied over de grond van de ziekte, waarvan ook een van de bekendste historici uit de oudheid, Thucydides, melding had gemaakt. Als gevolg daarvan verloor Athene zijn toenmalige suprematie over de antieke wereld.

Volgens de krant werden tijdens metrowerken in de omgeving van het antieke Atheense kerkhof Kerameikos onder de Acropolis massagraven gevonden. Dat was iets zeer ongewoon voor de toenmalige tijdsperiode. Het grote aantal doden dwong de Atheners ertoe, de begrafenisvoorschriften te vergeten en de doden in massagraven te leggen, aldus archeologen in de krant. In een massagraf werden de stoffelijke overschotten van 150 mensen ontdekt. Na maandenlang dna-onderzoek stond tyfus als doodsoorzaak vast.

 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google