W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Ziekten en parasieten

Hoewel de ziekten en parasieten die voorkomen bij reptielen niet zo bekend zijn als die van sommige andere diersoorten, komt een aantal ervan regelmatig voor en zijn ze daarom de moeite waard om te vermelden. Als het ernstiger dan een onbetekenend kwaaltje is, brengt u zieke slangen altijd naar een dierenarts. Hij beschikt over de faciliteiten om het dier te onderzoeken, bacteri�n en virussen te isoleren en kan testen uitvoeren om de gevoeligheid van de slang voor bepaalde zaken vast te stellen. Op deze manier kan de juiste dosering van het juiste medicijn op verantwoorde wijze worden voorgeschreven en toegediend.

  • Aandoeningen van de ademhalingswegen : slangen die niezen, een grote hoeveelheid slijm in de bek of verstopte neusgaten hebben, kunnen lijden aan een bacteri�le infectie. Het probleem kan vanzelf verdwijnen als de slang in een warme, tochtvrije omgeving wordt gehouden met genoeg schoon drinkwater. Als dit niet helpt, gaat u best naar de dierenarts.

  • Salmonella-infectie : er wordt een aantal stammen van de Salmonella-bacterie in slangen aangetroffen. Ernstige infecties kunnen voor verteringsproblemen zorgen met als symptoom een slijmerige, groenachtige ontlasting die erg stinkt. Behandelen met antibiotica na raadpleging van een dierenarts is gewoonlijk doeltreffend.

  • Gastro-enteritis : deze ziekte wordt veroorzaakt door een amoebe, Entamoeba invadens, die voorkomt in het spijsverteringskanaal. De ziekte kan in korte tijd tot de dood van de slang leiden. De symptomen zijn uitbraken van voedsel en een witachtige ontlasting die wordt omgeven door een grote hoeveelheid slijm. Het is een zeer besmettelijke ziekte en slangen waarvan vermoed wordt dat ze eraan lijden, moeten onmiddellijk worden ge�soleerd. Er bestaan medicijnen, maar een snelle diagnose en behandeling zijn essentieel voor een succesvolle behandeling van deze ziekte.

  • Wormen : er kan een aantal parasitaire wormen worden aangetroffen in de spijsverterings- en ademhalingskanalen van slangen. Onder normale omstandigheden vormen zij geen ernstig gezondheidsprobleem, maar als de slang aan stress lijdt, kunnen hun aantallen tot een onaanvaardbaar hoog niveau stijgen. De behandeling met ontwormingstabletten (opgelost in water en ingebracht met een spuit en rubber slangetje bij kleine slangen of verstopt in het voedsel bij grote) is gewoonlijk doeltreffend en de dosering die wordt aanbevolen voor honden en katten kan ook voor slangen worden gebruikt.

  • Mijten : slangemijten leven op de schubben van de slang en leggen hun eieren in huidplooien, vooral rond de ogen. Ze zijn donkerbruin en nogal groot en kunnen met het blote oog gemakkelijk worden opgemerkt terwijl ze op de huid van de slang zitten. Het eerste teken is echter vaak de aanwezigheid van een witte of lichtgrijze stoflaag op de kop van de slang - dit zijn de uitwerpselen van de mijten. Hoewel de mijten op zichzelf weinig kwaad doen, kunnen ze ziekten overbrengen en in grote aantallen kunnen ze zorgen voor problemen bij het vervellen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer