Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Zoethout
Glycyrrhiza glabra.
De zoethoutplant is een overblijvende, tot twee meter hoog
wordende heester met lange, spilvormige wortels. Deze heester
gedijt het best in diepe, niet te zware grond. De
vermenigvuldiging vindt meestal plaats door wortelstekken,
scheuten of het delen van de stengel, die zich onder de grond
bevindt. Het zaad komt maar heel langzaam tot kiemen. In de
herfst van het derde jaar van de groei worden de wortels van het
zoethout geoogst, gewassen, geschild, langzaam gedroogd en dan
verder verwerkt. E�n van de werkzame stoffen in de wortels is
het zoete glycyrrizine dat zoeter is dan rietsuiker. Waar het
zoethout wordt geteeld en geoogst, wordt uit de stukjes wortel
een zouthoutextract gewonnen. Onder zoethout verstaat men de tot
handzame, potloodachtige stukken gesneden uitlopers van de
wortel. De struiken groeien uit een paalwortelstelsel met
zijwortels en meterslange uitlopers. De houtige stengels hebben
los gebladerte en donkergroene, oneven geveerde, smalle
lancetvormige bladeren. In de bladoksels bevinden zich
langgesteelde trossen met talrijke blauwpaars tot blauwviolette
vlinderbloemen. De wortels worden gekookt en het vrijkomende
vocht wordt zolang ingedikt tot er een zwarte, harde massa
ontstaat die we als ingredi�nten voor drop kennen.