W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De zonnevis

De zonnevis of Zeus faber.

Beschrijving
Rugvin met negen tot tien stekels en 22-25 vinstralen. Anaalvin met drie tot vier stevige stekels en 20-23 vinstralen. Rug donker geelbruin met onregelmatig geel patroon op de flanken; onderzijde zilvergrijs. Een ronde, zwarte met geelomrande vlek aan beide zijden van het lichaam achter de borstvinnen : de vingerafdrukken van de heilige Petrus.
Hoog, zijdelings afgeplat lichaam. Grote kop en grote uitstulpbare bek; snuit bolrond. Rugvinstekels met lange filamenten. Dubbele reeks stekels op het lichaam onder de rugvinstralen en boven de anaalvinbasis.
De zonnevis komt vrijwel alleen gedurende de zomermaanden in de Noordzee voor. Er is er nog nooit een kleiner dan vijftien cm of groter dan 42 cm langs onze kust aangetroffen, omdat de paaiplaatsen ten zuiden van Het Kanaal en in de Ierse Zee liggen. Zonnevissen voeden zich voornamelijk met vissen, zoals haring, grondel, zandspiering, horsmakreel en sardien. In hun magen worden ook resten van kreeftachtigen en inktvissen aangetroffen.
Lengte
Maximaal 65 cm.
Verspreiding
Atlantische kust van West-Europa tot Bergen in Noorwegen, Noordzee. Langs onze kust minder algemeen, voornamelijk jonge exemplaren gedurende de zomermaanden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer