W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Op het land levende zoogdieren
 

Zuid-Afrikaans stekelvarken
Groep : op het land levende zoogdieren

Met zijn typische zwart-witte kam van pennen en lange stekels die hij desgewenst kan opzetten, kan het Zuid-Afrikaanse stekelvarken er angstaanjagend uitzien. Toch is dit grote knaagdier van nature vrij traag en log. Omdat hij niet snel weg kan komen, heeft hij zijn stekelige wapentuig om zich tegen roofdieren te verdedigen. Hij gaat vooral tijdens de nacht op stap en kan dan wel vijftien kilometer afleggen op zoek naar voedsel, iets wat hij alleen, in paren of zelfs in kleine groepen doet. Soms wordt hij ook overdag waargenomen, al rust hij dan meestal uit in holtes, scheuren of holen.
Het Zuid-Afrikaans stekelvarken eet voornamelijk planten en gebruikt zijn sterke graafklauwen om naar wortels en bolgewassen te zoeken. Hij eet groenten en is een verwoestende eter, die in grote aantallen door de mens is gedood. Hij is gek op afgevallen vruchten en bessen, en knaagt soms aan schors. Zijn grote darmkanaal en blinde darm bevatten micro-organismen die onverteerde plantenvezels afbreken. Dit dier eet ook wel eens aas, en in gebieden waar geen fosfor is knaagt hij aan botten.
Om de stekels te ontwijken, presenteren de vrouwtjes bij de paring hun achterlijf aan de mannetjes, de staart hoog opgeheven en de borst op de grond. Het mannetje staat achter het vrouwtje met de voorpoten op haar rug. De jonge stekelvarkens komen in een met gras beklede ruimte in een hol ter wereld en worden door beide ouders verzorgd. De pennen en stekels van de pasgeboren jongen zijn zacht, wel zo makkelijk natuurlijk bij de geboorte, maar worden in de buitenlucht snel hard.
Zuid-Afrikaanse stekelvarkens gebruiken hun uitstekende graafvermogen om holen in de grond te maken, al passen ze soms ook de holen van andere dieren aan. Met elkaar communiceren doen ze door met hun pennen te ratelen en door te piepen en te knorren.
Deze stekelvarkens hebben een scherp gehoor en verstijven zodra er een roofdier, zoals een grote kat, grote vogel of hyena nadert. Als het stekelvarken in een hoek wordt gedreven, zet hij zijn pennen en stekels op en stampt met zijn achterpoten, en springt soms tegen zijn tegenstander op. Hij kan agressief opzij of naar achteren rennen om zijn scherpe stekels in zijn belager te steken, of zich met de kop naar binnen en de stekels opgezet in zijn hol verbergen, zodat hij niet losgewrikt kan worden.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer