W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Kruiden en specerijen - overzicht

Zuurbes

Of berberis.
Berberis vulgaris.

De zuurbes behoort tot de berberisachtigen waarvan ongeveer vijfhonderd soorten bestaan. Het geslacht kan vooral in gematigde zones, maar ook in Zuid-Amerika en Afrika worden aangetroffen. De zuurbes is de enige berberisachtige die in Midden-Europa inheems is. De zuurbesstruik houdt van licht en warmte, stelt weinig eisen en kan goed tegen de droogte. Tegen koude winters is deze struik echter minder goed opgewassen. De wortels beginnen wederom uit te lopen nadat men de afgestorven takken heeft afgesneden. Deze struik kan tot twee meter hoog worden. De donkere takken zijn bij de jonge plant roedevormig en roodachtig van kleur. Ze dragen afhangende bladeren. Later worden de takken houtachtig. De bloempjes zijn geel en de bessen zijn rood, vlezig en hebben een zurige smaak. Alleen goed rijpe bessen kunnen zonder bezwaar door de mens worden genuttigd. Ze worden, net als de lijsterbessen en de gele kornoelje, gebruikt in compotes, zoet vruchtengebak en in sauzen bij wild, gevogelte en gebraden rundsvlees. Van zuurbessen wordt sap of gelei gemaakt waaruit na het gisten jenever wordt gestookt. Gedroogde bessen worden vermalen tot een poeder dat voor het kruiden van gegrild vlees wordt gebruikt. Omdat de zuurbes een rol speelt bij de verspreiding van graanroest, wordt de struik door boeren op grote schaal uitgeroeid.
 

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google