W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De zwaardvis

De zwaardvis of Xiphias gladius.

Beschrijving
Eerste rugvin driehoekig van vorm met ongeveer twintig vinstralen, tweede rugvin ver naar achteren, kleine met drie tot vier vinstralen, twee anaalvinnen met respectievelijk elf tot twaalf en drie tot vijf vinstralen. Sikkelvormige staartvin, lange borstvinnen; buikvinnen ontbreken.
Blauw- tot zwartkleurige rugzijde, flanken licht bronskleurig, buikzijde zilverwit.
Bij volgroeide exemplaren kan de zwaardlengte ongeveer een derde van de totale lengte bedragen. Jonge exemplaren hebben een relatief langere en lagere rugvin dan volwassen exemplaren. Jonge exemplaren hebben schubben op de huid en scherpe tanden in de kaken, die verdwijnen als ze een lengte hebben van ongeveer ��n meter. De Atlantische zwaardvispopulatie paait in het midden van de Atlantische Oceaan en trekt zelden ten noorden van de 45ste breedtegraad. Zwaardvissen verkiezen warm water en trekken soms in de Golfstroom tot aan de Noorse kust op jacht naar voedsel, voornamelijk bestaande uit haring en makreel.
Lengte
Maximaal 450 cm.
Verspreiding
Zwaardvissen zijn een zeldzame verschijning langs onze kust. Er zijn enkele waarnemingen : in juni 1901 werd een 295 cm lang exemplaar in de voormalige Zuiderzee gevangen. Een dood exemplaar spoelde in november 1922 bij Noordwijk aan; een levende zwaardvis van ongeveer twee meter werd op 26 juni 1986 gevangen in de Waddenzee ten oosten van Texel.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer