WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek :
Het Heelal

Dossier Het Heelal

Enorme zwarte gaten door fusies van sterrenstelsels gegroeid

Monsterachtig grote zwarte gaten in het hart van sterrenstelsels worden niet groot geboren, maar groeien mettertijd door het samensmelten van sterrenstelsels, zo heeft de Arizona State University op basis van onderzoek met de Hubble Ruimtetelescoop (HST) bekendgemaakt.

Dat er een verband was tussen de aangroei van sterrenstelsels via fusies en het "voeden" van de centrale zwarte gaten, was al vermoed.

Samensmelten van sterrenstelsels
Via de studie van zowat vijfduizend ver verwijderde sterrenstelsels heeft de Hubble nu de eerste statistische bewijzen geleverd dat de groei van monsterachtig grote zwarte gaten te maken heeft met het samensmelten van sterrenstelsels, aldus Rogier Windhorst van de universiteit in Tempe. Zwarte gaten groeien door het verslinden van sterren, gas en stof. Die hapjes komen helemaal in hun macht wanneer sterrenstelsels fusioneren.

Smulpartijen
De Hubble bevestigde tevens een computersimulatie van het Harvard Smithsonian Centrum voor Astrofysica in Cambridge. Die gaf aan dat sterrenstelsels, die beginnen samen te smelten, door zo'n wolk van stof zijn omgeven dat astronomen niet kunnen zien hoe de zwarte gaten vreten. Het kan aldus honderden miljoenen tot miljarden jaren duren eer de wetenschappers zo'n smulpartij kunnen waarnemen. Het teken dat zwarte gaten dineren is het waarnemen van over de tijd variŽrend licht van sterrenstelsels.
 

 

© 2006 - WORLDEXPLORER
Google