WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Paddestoelen
 

Zwarte kluifjeszwam

Helvella lcunosa f. phlebophoroidea
De helm- of zadelvormige hoed en de wittige steel met holten zijn kenmerkend voor de hier afgebeelde soort. De hoed, twee tot zeven cm breed en twee tot vijf cm hoog, vertoont meestal onregelmatige lobben en zit met de onderrand aan de steel vast. Hij is hol, glad, grijzig, asgrijs of grijsbruin (meestal zien we de karakteristieke, donkere soorten : bruin-zwart tot zwart). De steel, drie tot tien cm lang en één tot drie cm dik, is roomkleurig en heeft duidelijke lengteribben en diepe holten, soms met dwarsrichels.
Het vlees is ongeveer twee mm dik, betrekkelijk teer en heeft geen bijzondere geur of smaak. U kunt deze paddestoelen van mei tot november in loof- en naaldbossen vinden, vooral in zandige wegbermen. Ze groeien overal : van het laagland tot in de bergen. Soms komen ze overvloedig voor. Hoewel ze eetbaar zijn, worden ze zelden voor consumptiedoeleinden geplukt. De stelen van oude exemplaren zijn namelijk heel taai en moeilijk te verteren.
Opmerking : het Helvella-geslacht telt in Europa een veertigtal soorten. Ze groeien voor het merendeel in de zomer en in de herfst en weten vooral de aandacht op zich te vestigen door de bizar gevormde, meestal zadelvormige hoed.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer