Rubriek :
Kruiden en specerijen -
overzicht
Zwarte mosterd
Brassica
negra.
De zwarte mosterd is ��njarig en de stengel wordt tot 150 cm
hoog. De kelk van de gele bloempjes is afstaand. De hauwen
liggen vlak tegen de steel aan, worden twee tot twee en een
halve cm lang en bevatten het zwarte zaad. De bloeitijd duurt
van juni tot augustus en de rijping van het zaad vindt in de
periode augustus/september plaats. De zwarte mosterd groeit in
het wild langs de rivieroevers, op kiezel en zanderige gronden.
De rijpe hauwen worden geoogst en daar worden dan de zaadkorrels
uitgeklopt. Bij de teelt worden de in augustus of september
afgesneden planten tot schoven gebonden die ter voorkoming van
zaadverlies op doeken worden geplaatst. Tegenwoordig wordt
zwarte mosterd in verschillende Europese landen en in Chili
verbouwd, zij het dat er meer witte dan zwarte mosterd wordt
geplant. De zaadjes van de zwarte mosterd zijn bruin tot zwart
en hebben een middellijn van anderhalve mm. In Duitsland wordt
witte of gele mosterd met ongeveer tien procent zwarte mosterd
vermengd. Bij de bereiding van consumptiemosterd wordt eerst de
olie uitgeperst en daarna wordt de rest, de zogeheten
mosterdkoek, vermalen. De beste en duurste mosterd wordt met
wijnmost, en de goedkopere soorten met azijn of zelfs water
vermengd, afgezien uiteraard van de andere ingredi�nten.