W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Vissen
 

De zwarte vis

De zwarte vis of Centrolophus niger.

Beschrijving
Eerste rugvin met tien stekels en 27-31 vinstralen, anaalvin met drie stekels en 21-24 vinstralen; borstvinnen met 21 vinstralen; 160-205 schubben op de zijlijn.
Rug en kop donkerbruin tot zwart, flanken naar onderen toe bruingrijs; onderzijde grijs met zilverkleurige vlekken. Vinnen bruinzwart. Slanke vis met grote kop en stompe snuit; slanke staartwortel en lange rugvin.
De zwarte vis komt, behalve in de Noord-Atlantische Oceaan, ook voor op het zuidelijk halfrond bij Zuid-Afrika, Chili en Australi�. Zwarte vissen leven op de randen van het continentale plat, maar worden niet zelden ook in ondiepe zee�n zoals de Noordzee aangetroffen. Zij eten voornamelijk kwallen, maar ook kleine vissen en kreeftachtigen. Jonge zwarte vissen leven aan het zeeoppervlak tussen tentakels van kwallen. Van de biologie van deze soort is weinig bekend.
Lengte
Maximaal 120 cm.
Verspreiding
Op het Noordelijk halfrond in de Noord-Atlantische Oceaan, Noordzee. Langs onze kust sporadisch voorkomend, alleen volwassen exemplaren, voornamelijk van november tot mei, soms aangespoeld.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer