W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

Zwarte waterspringstaart

Podura aquatica - familie waterspringers/Poduridae.
Een vleugelloos oerinsect dat amper ��n tot twee mm. lang wordt. De huid is bezet met talrijke waterafstotende wratjes. DE facetogen bestaan uit slechts acht afzonderlijke ogen of zijn bij heel wat soorten zelfs afwezig. Heel typisch bij springstaarten is een gevorkt springapparaat dat in rust onder het achterlijf wordt geklapt. Bij verstoring slaat het dier deze vork naar achteren, zodat het met een salto centimeters in de hoogte wordt geslingerd. Voor de normale voortbeweging gebruikt het drie paar poten. Er zijn momenteel zowat 3.500 soorten beschreven, waarvan er bij ons een honderdtal voorkomen.
Verspreiding : wijdverspreid in Europa. Op kleine wateroppervlakten vindt men vaak tot honderdduizenden springstaarten zo dicht bij elkaar dat het water niet meer te zien is. Heel wat springstaarten leven op bomen, maar ook op sneeuw of gletsjers (gletsjervlo). Juist doordat ze in zulke dichte drommen leven, behoren ze in tal van habitats tot de talrijkste insecten. In een liter bosgrond kan men tot 2.000 springstaarten aantreffen.
In de kleine luchtruimten in de bodem voeden springstaarten zich met levend en dood organisch materiaal. Bij de humusvorming spelen ze een belangrijke rol. Geen paring, wel onrechtstreekse zaadoverdracht via spermatoforen. Tijdens hun ontwikkeling (tot veertig vervellingen) maken springstaarten geen gedaanteverwisseling door. Ze zien er als jong dus meteen uit als een volwassen dier.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer