W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Ongewervelde dieren
 

De zwarte weduwe

Orde : Araneae - familie : Theridiidae - geslacht : Latrodectus en soort : Latrodectus mactans. Zwarte weduwen zijn kogelspinnen met een rij krachtige borstels op hun achterpoten.
Deze giftige, glanzende zwarte spinnen zijn de bekendste en grootste van de kogelspinnen. Zwarte weduwen zijn solitair en brengen het grootste deel van hun leven in hun web door, waar ze geduldig wachten op insecten die erin verstrikt raken. Vrouwtjes hebben een kernmerkende rode zandlopertekening aan de onderkant van hun onderlijf terwijl de mannetjes, die zelden te zien zijn, kleiner zijn, langere poten hebben en een rood en gele tekening op hun zij. Alleen het vrouwtje is giftig. De mannetjes en de jongen zijn ongevaarlijk.
De webben die geweven worden door zwarte weduwen zijn ongeveer dertig cm doorsnee en zien er slordig uit, maar ze hebben een bepaalde trechterstructuur. Ze weven hun webben gewoonlijk vlak bij de grond, op donkere plaatsen zoals onder kleine struiken of tussen kleine hoopjes puin. Bij koud weer zijn ze vaak te vinden in schuren en onder afdakjes. Het vrouwtje hangt met haar onderlijf naar boven en verlaat het web zelden. Net als veel spinnen ziet de zwarte weduwe slecht en is ze vooral afhankelijk van haar gevoelige lichaamsharen en borstels om de trillingen op te vangen die aangeven dat er een prooi in het web zit.
Wanneer het mannetje een paringsbereid vrouwtje vindt, voert hij sperma naar het lijf van het vrouwtje met organen die in de voelers meegedragen worden (kleine voelers op de kop). Daarna legt zij verschillende eierzakken, die elk tot 250 eieren bevatten, en die ze fel verdedigt. Deze zijden zakken, die in kleur vari�ren van wit tot taankleurig en een papierachtige structuur hebben, worden in het web opgehangen. Normaal gesproken overleven er maar tussen de ��n tot twaalf jongen na de incubatie, omdat de jongen elkaar opeten. Net uitgekomen spinnen zijn witgeel. Iedere keer dat ze vervellen en hun exoskelet (buitenste laag) vervangen voor een nieuwere en grotere, worden ze zwarter van kleur, met diverse schakeringen rood en wit.
Zwarte weduwen jagen op insecten, ze vangen kakkerlakken, krekels, torren, vliegen en motten in hun kleverige webben, die gemaakt zijn op drie niveaus. Daarna maakt de spin kleine gaatjes in het lichaam van het slachtoffer en injecteert het gif. Het duurt ��n tot twee uur voor het werk en in die tijd rust de spin. Daarna injecteert hij verteringssappen en zuigt de vloeibare inhoud eruit. Zwarte weduwen eten ook andere spinnen en duizendpoten en, in hete, droge gebieden, schorpioenen.
De meeste zwarte weduwesoorten leven wijdverspreid en worden waarschijnlijk niet uitgeroeid. Alleen de Europese zwarte weduwe wordt bedreigd omdat zijn leefgebieden aan de kust in Zuid-Europa steeds meer verstoord worden als gevolg van het toegenomen toerisme.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer