W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Slangen
 

Zwemslangen

De term zwemslang wordt gebruikt voor een aantal niet-verwante slangengroepen uit verschillende delen van de wereld. Van de soorten die bij handelaars verkrijgbaar kunnen zijn, worden er hier drie genoemd.
Enhydris-soorten
Het Aziatische geslacht Enhyris met een aantal erkende soorten bestaat uit waterdieren die zelden op het land komen, behalve tijdens zware regens, wanneer het omringende land overstroomd is. De meeste zijn kleine bruine slangen met gladde, glanzende schubben. In gevangenschap kunnen ze min of meer als tropische vissen worden gehouden; in een aquarium met een laag water van verscheidene centimeters en met een aquariumverwarming die op 27 graden Celsius staat afgesteld. Er moet echter een droog platform aanwezig zijn zodat ze uit het water kunnen kruipen. U kunt een lamp ophangen waaronder ze zich kunnen koesteren. Sommige slangen lijken hier baat bij te hebben terwijl andere zelden of nooit uit het water zullen komen. Ze voeden zich met vis, kikkervisjes en guppen.
Deze kleine waterslangen hebben met andere Aziatische slangen gemeen dat ze vaak in slechte conditie zijn wanneer ze aankomen en dan moeilijk in leven te houden zijn. Afgezien van de gebruikelijke verscheidenheid aan parasieten en ziekten kunnen dieren onder stress last krijgen van een schimmelziekte waarbij zich grijze vlekken op de schubben vormen. Als ze hun aanvankelijke kwetsbaarheid overwinnen, zijn deze slangen interessante huisdieren. De vrouwtjes baren kleine worpen van levende jongen, die hun staarten rond waterplanten wikkelen en roerloos in het water hangen terwijl ze wachten totdat een vis van de juiste grootte voorbij zwemt. Er zijn een paar kolonies die regelmatig jongen produceren, maar er is weinig informatie beschikbaar over wat ze nodig hebben om zich met succes voort te planten.
Natrix-soorten
Het geslacht Natrix heeft een groot verspreidingsgebied en bevat naast talloze Aziatische ook drie Europese soorten. De status van verscheidene van de eerstgenoemde is enigszins twijfelachtig. In het algemeen leven deze zwemslangen slechts voor een deel in het water, en ze kunnen op dezelfde manier worden gehouden als de kousebandslangen. Ze zijn in gevangenschap echter lang niet zo succesvol en vele hebben een dieet van tenminste een paar amfibie�n nodig. Van de Europese soorten is N.tesselata waarschijnlijk het meest en N.natrix het minst geschikt. N.maura lijkt het tamelijk goed te doen, maar wordt zelden gehouden. De Aziatische soorten worden geplaagd door een slechte reputatie vanwege hun slechte gezondheid wanneer ze net ge�mporteerd zijn. Bovendien behoren verscheidene van de zogenaamde waterslangen uit Azi� tot de soorten met giftanden achterin hun bek en hoewel ze waarschijnlijk niet gevaarlijk zijn, kunnen ze door de amateur het beste worden vermeden.
Nerodia-soorten
Amerikaanse zwemslangen worden tegenwoordig ondergebracht in het geslacht Nerodia, terwijl ze vroeger behoorden bij Natrix. Een andere, kleine groep werd herdoopt tot Regina, maar leden hiervan zijn voor slangenhouders weinig interessant omdat ze zich voornamelijk voeden met kreeften en andere schaaldieren. Van de bekendere Nerodia-soorten doen de verscheidene vormen van N.sipedon, N.erythrogaster en N.cyclopion het in gevangenschap redelijk goed. Ze zijn berucht om hun slechte humeur, maar jonge en halfvolgroeide dieren worden snel tam. Het zijn actieve slangen die een tamelijk groot onderkomen nodig hebben, dat droog moet worden gehouden. Nalatigheid heeft wondjes en blaren tussen de buikschubben als gevolg, en dit kan voor de slangen fataal worden. Ideaal is een grote, gedeeltelijk bedekte waterbak waarin de slangen zo nu en dan een bad kunnen nemen. Als ze met levende vissen worden gevoed, kunnen deze in de bak worden gelegd. De meeste exemplaren zijn echter bereid dode vis te eten en dit maakt hun verzorging een stuk gemakkelijker. Zoals bij alle visetende slangen worden de hokken van Nerodia's snel vuil en gaan stinken, dus moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Deze slangen moeten ook vaker gevoerd worden dan andere, aangezien vis niet zo voedzaam is. Sommige zwemslangen kunnen leren om dode knaagdieren te eten, vooral als deze eerst met visslijm geparfumeerd worden voordat ze in het hok worden gelegd.
Een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius met een temperatuurgradatie is voldoende. Als fokken de bedoeling is, is er waarschijnlijk in de winter een temperatuurverlaging nodig. Helaas is er (in Amerika) weinig belangstelling voor het fokken van deze soort, aangezien ze gemakkelijk in het wild te vangen is en de vraag klein is.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer