W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Ademhalingsproblemen                    

Honden hebben een robuust ademhalingssysteem en hebben er doorgaans weinig problemen mee. Kennelhoest, een bacteri�le ontsteking van het strottenhoofd en de luchtpijp, zijn de belangrijkste oorzaken van hoesten. Een andere mogelijke oorzaak is allergie. Hoesten komt bij oudere honden vaker voor in relatie met hartproblemen.
Bij sommige rassen, zoals de Cavalier King Charles Spaniel, kan dit al op jeugdige leeftijd voorkomen. Hier spelen erfelijke hartproblemen een rol (zie erfelijke afwijkingen).
Ademhalingsproblemen die zich uiten in een afwijkende ademhaling (vlak, diep, snel of zwaar) kunnen ook worden veroorzaakt door inwendige parasieten, infecties, ingeslikte voorwerpen en algemene lichamelijke problemen. Als uw hond ademhalingsproblemen heeft, moet u altijd direct de dierenarts raadplegen. Deze luistert met een stethoscoop naar de ademhaling, terwijl eventueel r�ntgenfoto's de diagnose kunnen ondersteunen.
Bijgaande foto geeft een beeld van het ademhalingsstelsel van de hond. Bij onderdruk in de longen stroomt de lucht via de neus, de luchtpijp en de bronchi�n naar de longblaasjes, waar zuurstof aan de rode bloedlichaampjes wordt afgegeven. De zuurstof wordt zo door het hele lichaam vervoerd. Kooldioxide wordt naar de longen gebracht, waarna het wordt uitgeademd.

De voornaamste symptomen bij ademhalingsproblemen zijn :

  • neusuitvloeiingen of niezen (vb. allergische niesbuien)

  • acute hoestbuien of kokhalzen (vb. kennelhoest)

  • voortdurend hoesten of kokhalzen (vb. 's nachts hoesten)

  • luidruchtig ademhalen en snurken

  • paniekerige of afwijkende ademhaling

  • veranderingen van stem (vb. bij een beschadigd strottenhoofd)
     


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer