W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Andalusi�r

Herkomst
Spanje : Andalusi�, provincies Cadiz, Sevilla, Medina Sidonia. Stoeterij : Jerez de la Frontera.
Stokmaat
Tussen 1,55 en 1,61 meter.
Kleur
De karakteristieke kleur voor een Andalusi�r is schimmel.
Karakter
Hij is eerlijk, trots, intelligent en heeft een vurig temperament. Het paard werkt graag en leert gemakkelijk.
Exterieur
Hij oogt elegant en is een aantrekkelijk paard. Het hoofd is lang en heeft vaak een ramsneus, de ogen zijn groot en sprekend. Andere kenmerken zijn : zware manen, kleine oren, gespierde schouders. De schoft is laag en rond, evenals het kruis. De staart is laag ingeplant. Het beenwerk is sterk met korte koot en pijp. Manen en staart zijn van zijdeachtig haar.
Gebruiksmogelijkheden
Het is een licht rijpaard en een uitstekend dressuurpaard. Veredeld met Engels volbloed en Anglo-Arabisch volbloed is hij zeer geschikt als springpaard. Opmerkelijk is zijn grote populariteit als circuspaard.
Beweging
De beweging is verheven, de gangen zijn weinig ruim maar gelijkmatig, met een kenmerkende hoge knieactie.
Bijzonderheden
Een misvatting over de oorsprong van het Andalusische paard is dat het voort zou komen uit het Arabische ras. Spanje zou echter wel eens ��n van de gebieden kunnen zijn waar de Ijstijd het paard niet heeft uitgeroeid. In Spanje staan paarden afgebeeld op rotsschilderingen die gemaakt zijn door de neolithische mens. De Sorraia-pony, die de primitieve voorouder zou zijn van het Andalusische paard, bestaat nog steeds. Deze pony wordt door de heuvelbewoners van Portugal al eeuwenlang als werkpony gebruikt en is daardoor gelukkig niet verdwenen. Uiterlijk lijkt de sorraia-pony op de Tarpan. In de loop der eeuwen is het oorspronkelijk Iberische paardje gekruist met paarden die de Vandalen meenamen uit het noorden. Vervolgens zijn deze paarden tijdens de Arabische overheersing gekruist met Berbers. Vanaf de vijftiende eeuw legden met name de karthuizer monniken zich toe op het fokken van Andalusi�rs. Dit aparte, lichtere type draagt de naam Andalusische karthuizer. Andalusi�rs zijn dan ook te verdelen in twee typen. Het ene is het oorspronkelijke barokke type, dat zwaarder gebouwd is en een grovere beenstructuur heeft dan de meeste rijpaarden. Het andere type is lichter gebouwd.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google