W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Appaloosa

Herkomst
De Appaloosa komt oorspronkelijk uit de streek ronde Palouse River, in het noorden van de Verenigde Staten. Tegenwoordig wordt hij gefokt in de westelijke staten van de Verenigde Staten en Canada, met name in Alberta door de Cree-indianen.
Stokmaat
Tussen 1,45 en 1,55 meter.
Kleur
Het opvallendste aan dit paard is de kleur, die onder te verdelen is in :
- Leopard : witte huid met donkere vlekken over het hele lichaam (zie foto)
- Few-spot : geheel wit met slechts enkele donkere vlekken
- Snowflake : donkere huid met lichte vlekken over het gehele lichaam.
- Blanket : donker met een witte 'deken' over de achterhand en hierop wel of geen vlekken
- Roan : stekelharig (de meeste haren zijn donker, met hier en daar een enkele witte), met of zonder 'deken'.
Karakter
Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn bovendien rustig en gehard. Ze zijn  gewillig en goedaardig.
Exterieur
Het hoofd is breed en de ogen zijn sprekend en levendig. De oren zijn zoals bij alle Amerikaanse paarden klein en spits, de hals is gespierd en de borst is breed. Hij heeft een rond, krachtig kruis met een hoog geplaatste staart. De manen en staart zijn bijzonder zijdeachtig.
Gebruiksmogelijkheden
Het is een populair westernpaard en wordt gebruikt voor alle vormen van western-rijden. Zijn vriendelijke karakter maakt hem bijzonder geschikt als betrouwbaar rijpaard.
Beweging
Als typische westernpaard heeft hij een uitstekende galop, met een groot acceleratievermogen. Bovendien is het paard een waar springtalent.
Bijzonderheden
De naam Appaloosa is afgeleid van de streek waar dit ras vandaan komt, de omgeving van de Palouse River, in het noorden van de Verenigde Staten. Oorspronkelijk hebben de Spanjaarden in de zeventiende eeuw waarschijnlijk Spaanse en Napolitaanse gevlekte paarden meegenomen naar Noord-Amerika. De kleurrijke paarden zijn door de Nez-Perc�-indianen uit de Palousevallei gefokt voor de oorlogsvoering en de jacht en werden Palouse horses genoemd. Deze naam werd verbasterd tot 'a Palouse horse' en veranderde uiteindelijk in Appaloosa. De huidige Appaloosa's zijn ontstaan uit een kruising van de Palouse horses met Quarter horses.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google