W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Arabische volbloed

Herkomst
Oorspronkelijk zijn volbloed Arabieren afkomstig uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten : meestal uit Egypte. Arabische volbloeds zijn die paarden die aantoonbaar afstammen van ge�mporteerde Arabische paarden uit de genoemde gebieden.
Stokmaat
Gemiddeld tussen 1,40 en 1,50 meter.
Kleur
Ze zijn bruin, vos of schimmel, zelden zwart. Vaak zijn er witte aftekeningen op benen en hoofd.
Karakter
Het zijn bijzonder intelligente dieren met een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn alom bekend om hun vurige karakter.
Exterieur
Het hoofd is het opvallendste kenmerk. Het is vrij klein, met een breed voorhoofd, een smalle, fijngevormde neus en een hol profiel. De concave lijn van het profiel maakt het hoofd van de Arabier tot een uitstekend voorbeeld van een snoekshoofd. De kleine, spitse oren raken bijna elkaar en de ogen zijn bijzonder groot en expressief. Deze expressiviteit wordt nog eens onderstreept door de grote, gevoelige neusgaten. Karakteristiek is ook de gebogen halslijn en de relatief brede borst. De beenstelling wil nogal eens het zwakke punt zijn. De Arabieren dragen hun staart hoog met een opvallende boog.
Gebruiksmogelijkheden
Hij wordt vooral gezien als een gracieus rijpaard, maar is ook een uitstekend renpaard. Daarnaast wordt het in de fokkerij gebruikt om andere paardenrassen te veredelen. De Arabier is bepalend geweest voor het ontstaan van de Engelse volbloed.
Beweging
Hij is beroemd om zijn sierlijke bewegingen, die vooral goed uitkomen in de galop. De draf vertoont veel knie-actie, terwijl de stap niet het sterkste punt is van dit ras. De gangen zijn wel harmonieus en soepel, maar niet erg ruim.
Bijzonderheden
Er zijn bronnen van meer dan vijfduizend jaar oud die het bestaan van dit ras al vermelden. Een groot aantal moderne warmbloedrassen zijn - vaak via de Engelse volbloed - verwant aan de Arabische volbloed. Arabieren worden tegenwoordig overal ter wereld gefokt. Zoals kan worden verwacht van een dier dat zich eeuwenlang in de woestijn heeft weten te handhaven, beschikt de Arabier over een groot weerstands- en uithoudingsvermogen. Volgens de Arabische volkeren schiep Allah dit paard uit een ademteug zuidenwind. Mohammed droeg de nomadenstammen op het ras zuiver te houden. De oude Grieken waren ervan overtuigd dat de zeegod Poseidon het dier met een klap van zijn drietand uit de golven van de zee had getoverd. Ondanks het feit dat de Arabier een gespierd paard is, weegt het niet veel meer dan vijfhonderd kg.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google