W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Ardenner

Herkomst
Frankrijk, Belgi�, met name de Ardennen.
Stokmaat
Tussen de 1,55 en 1,60 meter.
Kleur
Hij komt voor in de kleuren bruin, schimmel en vos.
Karakter
De Ardenner staat bekend om zijn kalme, vriendelijke en zeer werklustige karakter.
Exterieur
De Ardenner is een middelzwaar koudbloedpaard en heeft dan ook alle daarbij horende kenmerken : het is massief, sterk en gespierd. Het hoofd is zwaar en rust op een sterke, gebogen hals en een enorme borstkas. Ook de achterhand is zwaar. De benen zijn zwaar en grof, met veel behang. In de negentiende eeuw is een tweetal typen ontwikkeld. Enerzijds een wat lichter trekpaard en anderzijds een ietwat traag, maar uiterst sterk werkpaard.
Gebruiksmogelijkheden
Ardenners worden vaak in de bosbouw gebruikt om bomen te slepen op plaatsen waar een tractor niet kan komen. De Ardenner is absoluut trekvast.
Beweging
Ondanks de ogenschijnlijke logheid van de Ardenner is de stap en draf vaak verbazend energiek; de draf kan heel ruim zijn.
Bijzonderheden
Dit zeer oude ras stamt af van het bospaard, waaraan het zijn afmetingen, gewicht en karakter dankt. Waarschijnlijk zijn de voorouders van de Ardenner door Julius Caesar geroemd in De Bello Gallico. Zeker is het dat dit ras een grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van het middeleeuwse oorlogspaard. In de loop der tijd heeft veredeling plaatsgevonden door toevoeging van Arabisch bloed. Napoleon gebruikte de Ardenner als trekpaard bij de artillerie. Door de mechanisatie van de landbouw is het belang van dit paard uiteraard afgenomen. Het gewicht van een volwassen Ardenner ligt rond de duizend kg.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google