WORLDEXPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
    

Rubriek : Kenmerken zoogdieren
 

De bloedsomloop

Alle zoogdieren hebben een constante, dus gelijkblijvende lichaamstemperatuur, onafhankelijk van de temperatuur van de omgeving. De lichaamstemperatuur van de zoogdieren ligt tussen de 36 en de 41 graden Celsius. Om de lichaamstemperatuur op peil te houden, hebben de meeste dieren voortdurend voedsel nodig.
Een uitzondering hierop vormen de dieren die een winterslaap houden, zoals de beren, dassen, marmotten en vleermuizen. Die eten de hele winter niet. Tijdens de winterslaap wordt hun stofwisseling zodanig vertraagd, dat hun lichaamstemperatuur zonder bezwaar kan dalen, bij de marmotten zelfs tot ongeveer nul graden Celsius.
Sommige zoogdieren trekken tegen de tijd dat het koude seizoen nadert naar warmere streken. Dit komt echter alleen maar voor bij sommige vleermuizen en bij de rendieren.
De zoogdieren hebben een volledige dubbele bloedsomloop. Er bestaat geen enkele verbinding tussen de twee boezems en de twee kamers van het hart. Het slagaderlijk bloed dat zuurstof aanvoert, blijft volledig gescheiden van het aderlijk bloed, dat afvalstoffen afvoert, behalve natuurlijk in de uiterst dunne haarvaten, waar het slagaderlijk bloed verandert in aderlijk bloed. Alle zuurstof en voedingsstoffen zijn dan afgegeven en de afvalstoffen kunnen worden opgenomen.


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer