W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Carine's Hondenpagina

Castratie en sterilisatie

Het is belangrijk dat u als eigenaar afdoende maatregelen neemt tegen een ongewenste drachtigheid van uw teef. Wilt u wel fokken, zorg er dan eerst voor dat u zeker weet waar de pups terecht komen en dat ze op een goede plaats terechtkomen. Let er ook op dat beide ouders en hun verwanten geen erfelijke gebreken vertonen.
In bepaalde gevallen is het wenselijk om uw reu of teef onvruchtbaar te maken. Voordat u tot deze beslissing overgaat praat u in elk geval best met uw dierenarts die u kan helpen om een gemotiveerde keuze te maken. We bespreken beide medische ingrepen.

Het castreren van reuen wordt door dierenartsen en kynologen veelal afgeraden. Vetzucht steekt onherroepelijk de kop op. Bovendien is voor de reu seksualiteit een centrale pijler van zijn persoonlijkheid en levenslust. Castratie van de reu wordt in zeldzame gevallen overwogen bij extreem oversekst gedrag of bij enorme vechtlust met andere reuen. Het heeft echter niet altijd het beoogde effect. Wel is de ingreep een stuk eenvoudiger dan bij de teef. Deze operatie wordt toegepast om loopsheid en pups te voorkomen. Ook zullen geen baarmoeder-ontstekingen kunnen ontstaan en, indien de teef voor de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd, geen mammatumors. Incontinentie komt wel iets vaker voor. De teef gedraagt zich overigens als in de anoestrogene fase. Dominante teven kunnen zich na sterilisatie zelfs nog dominanter uiten !

 


Klik hier om deze pagina als je startpagina in te stellen !

Google
 
Web www.worldexplorer.be
www.infoblog.be
© 2006 - WorldExplorer