W ORLD E XPLORER     

Siteoverzicht
Email
Homepage
     

Rubriek : Paarden overzicht
 

Exmoor-pony

Herkomst
De Exmoor-pony is afkomstig uit de ruige, open heidegebieden van Exmoor in het zuidwesten van Engeland (Devon, Somerset).
Stokmaat
Ongeveer 1,23 meter.
Kleur
De haarkleur varieert van donkerbruin tot lichtbruin, met zwarte punten rond de ogen, op de neus en op de flanken. De buik en de binnenkant van de dijen zijn lichter gekleurd. Rondom de neusgaten heeft de pony een grijsbruine kleur die op meel gelijkt. Dit wordt een meelsnuit genoemd.
Karakter
Hij is intelligent, vriendelijk en vlug. De Exmoor is een betrouwbare rijpony voor kinderen, mits de pony van jongsaf aan aan mensen gewend is.
Exterieur
Hij wordt gekenmerkt door een elegant hoofd met wijde neusgaten, sprekende ogen en korte oortjes. De hals is kort en sterk, geplaatst op een stevig, middellang lichaam. De benen en voeten zijn hard. De vacht heeft tijdens de zomer een koperachtige glans en is tijdens de winter mat en ruw.
Gebruiksmogelijkheden
Hij is bijzonder geschikt als eerste rijpony voor jonge kinderen, mits van jongsaf aan 'in de hand'.
Beweging
De gangen zijn ruim en hij heeft een groot uithoudingsvermogen. Bovendien heeft hij aanleg tot springen.
Bijzonderheden
De Exmoor-pony behoort tot een oeroud ras dat waarschijnlijk reeds door de Kelten werd gebruikt als trekdier. De pony is goed winterhard en kan zich zelfs in strenge winters redden zonder beschutting of extra voedsel.

� 2006 - WORLDEXPLORER
Google